Code rood, al dan niet afgelaste voetbalwedstrijden en een snowface challenge: de Lage Landen gingen de afgelopen dagen gebukt onder hevige sneeuwval. Maar dit sneeuwlaagje is niets vergeleken met echt winterse plekken. In het Young Scientist Winterboek 2018 ga je op reis langs tien van die ijskoude gebieden, op aarde én daarbuiten.
Neem bijvoorbeeld Lapland: daar ligt zoveel sneeuw, dat mensen zelfs een heus sneeuwkasteel hebben gebouwd. Is het daarbinnen niet veel te koud? In het Winterboek lees je het antwoord, en leer je bovendien hoe je zelf een mini-sneeuwkasteel kunt bouwen.
Of wat dacht je van de top van de Mount Everest? De hoogste meters van deze berg staan ook wel bekend als de ‘zone des doods’. Het is hier zo koud en winderig, dat er geen plant of dier te vinden is – behalve af en toe een paar mensen die de top willen bereiken. De top, die trouwens gek genoeg steeds hoger komt te liggen…
Hoe kun je op middelbare leeftijd je breingezondheid een boost geven?
De middelbare leeftijd is het beste moment voor leefstijlveranderingen, om zo je brein messcherp te houden.
Klik op de plaatjes voor een grotere weergave.
Wolharige mammoet
Tussen de wetenschappelijke weetjes door bevat het Winterboek allerlei codekrakers, kleurplaten, kruiswoordraadsels, quizzes en andere uitdagende puzzels. Allemaal natuurlijk in lijn met de thema’s van de hoofdstukken. Altijd al IJslands runenschrift willen ontcijferen? Dit is je kans!
Als eindredacteur heb ik me met plezier over alle hoofdstukken ontfermd. Mijn favoriete onderdeel is de beschrijving van een dier, inclusief paspoort en quiz. De ijsbeer, narwal, papegaaiduiker, wolharige mammoet en sabeltandtijger… allemaal prachtige, al dan niet uitgestorven winterdieren, met stuk voor stuk unieke eigenschappen.
IJstijd
De reis door het Winterboek loopt vanaf de Noordpool via onder andere Siberië, Groenland en Friesland steeds verder zuidwaarts tot aan Patagonië, het zuidelijkste deel van Zuid-Amerika. Dat klinkt misschien niet als een winterse plek, maar schijn bedriegt. Vanuit het Zuid-Patagonisch ijsveld stromen maar liefst 48 gletsjers door het Andesgebergte.
Na Patagonië verlaat het boek de aarde om een kijkje te nemen op Enceladus, de ijzige maan van Saturnus. Het kan daar wel 240 graden onder nul zijn – wel wat anders dan de schamele -3°C die we maandag behaalden. Ondanks die vreselijke kou vermoeden wetenschappers dat Enceladus een vloeibare oceaan onder zijn dikke ijslaag verstopt.
Vanaf Enceladus keert het Winterboek terug op aarde en maakt het nog een laatste reis – niet door de ruimte, maar door de tijd. Het slothoofdstuk laat zien dat Nederland en België ooit permanent bedekt waren door een dikke laag sneeuw en ijs, heel wat dikker dan wat je nu ziet. Mocht je het dus koud hebben, wees dan maar blij dat je niet in zo’n ijstijd geboren bent.
Het Young Scientist Winterboek 2018 is verkrijgbaar in onze webshop.
Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.
Lees verder: