Geen enkel sneeuwvlokje is precies hetzelfde als een andere. Maar toch vertonen de kristalstructuren van sommige sneeuwvlokjes overeenkomsten. Een groep Japanse wetenschappers publiceerde in Atmospheric Research een classificatie van alle verschillende vormen die bevroren waterdeeltjes kunnen aannemen.

Dat Eskimo's honderden benamingen hebben voor sneeuw is een mythe. Dat Japanners sneeuw indelen in tientallen categorieën is hierbij bewezen. Bron: Compound Interest
Dat Eskimo’s honderden benamingen hebben voor sneeuw is een mythe. Dat Japanners sneeuw indelen in tientallen categorieën is hierbij bewezen. Bron: Compound Interest

Eind vorig jaar leek het er zowaar even op dat we misschien weer eens een echte winter mee zouden maken. Nu ziet het er helaas naar uit dat we ons moeten neerleggen bij wind en regen. Mocht het toch nog gaan sneeuwen, dan weten we ieder geval hoe de vlokken eruit zien. Compound Interest maakte op basis van het Japanse onderzoek bovenstaande visualisatie.

Classificatie

De Japanners identificeren maar liefst 121 verschillende kristalstructuren. Deze verdelen ze over 39 groepen en 8 algemene categorieën. Sommige structuren dragen namen als de ‘Gohei tweeling’ of de ‘zeemeeuw’. In hun onderzoek geven de onderzoekers een uitgebreide beschrijving van deze bijzondere typen sneeuw.

‘Depressie zit niet alleen in het hoofd, maar in het hele lichaam’
LEES OOK

‘Depressie zit niet alleen in het hoofd, maar in het hele lichaam’

Psychiatrisch epidemioloog Brenda Penninx onderzoekt het verband tussen mentale en lichamelijke gezondheid.

Luchtvochtigheid

Wetenschappers kennen niet alle variabelen die sneeuw zijn vorm geeft. Ze proberen hier nog steeds nauwkeurige natuurkundige vergelijkingen voor te vinden. Wel is duidelijk dat hoe hoger de luchtvochtigheid is, hoe complexer de kristalstructuren zijn die kunnen vormen.

Meer sneeuw

Mooie close-ups van sneeuwvlokken kun je hier bekijken. En in een eerder artikel op onze website kun je zien hoe sneeuwvlokken vormen en waarom ze altijd zes zijden hebben.

Lees ook: