Wow. Dit is een foto van een enkel atoom

Bungelend in een elektrisch veld, beschenen met laserlicht, onthult zich hier een enkel atoom. Fotograaf David Nadlinger wil op die manier de grens tussen de minuscule quantumwereld en onze dagelijkse werkelijkheid doen vervagen.

Twee elektroden op een afstand van twee millimeter vangen een enkel atoom – het blauwe stipje in het midden (klik op de foto om hem uit te vergroten). Beeld: David Nadlinger – University of Oxford

Hierboven zie je een foto van een enkel atoom van het metaal strontium, bungelend in een elektrisch veld. Het beeld won dit jaar de wetenschapsfotografiewedstrijd van EPSRC, de Britse instelling voor financiering van wetenschappelijk onderzoek.

De foto werd genomen door David Nadlinger en draagt de titel Single Atom in an Ion Trap. Hij nam de foto door het raam van een vacuümkamer in een laboratorium van de universiteit van Oxford en gebruikte daarvoor een gewone digitale camera met lange sluitertijd.

Twee metalen elektroden, die twee millimeter van elkaar verwijderd zijn, zetten het strontium bijna bewegingsloos vast in een sterk elektrisch veld. Tegelijk schijnt een blauw-violette laser zijn licht op het atoom.

‘Het idee dat je een enkel atoom met het blote oog kunt zien, vond ik een geweldig directe, invoelbare manier om de grens tussen de kleine quantumwereld en onze macroscopische werkelijkheid te verkleinen’, zei Nadlinger. ‘Toen ik op een stille zondagmiddag met camera en statief naar het lab ging, werd ik beloond met dit mooie plaatje.’

De melodie van de natuur - Ivo van Vulpen
LEESTIP In De melodie van de natuur van fysicus Ivo van Vulpen leest u alles over de kleinste bouwstenen van het heelal. € 21,99, Bestel in onze webshop 
De eerste 50 exemplaren zijn gesigneerd

215 miljardste

Strontiumatomen zijn relatief groot. Ze hebben een straal van grofweg 215 miljardste van een millimeter. Het atoom is in de foto zichtbaar omdat deze het felle licht van de laser absorbeert en opnieuw uitzendt.

Extreem bewegingsloze strontiumatomen zoals deze worden ook gebruikt in atoomklokken. Elke tik van een van deze hyperprecieze klokken wordt bepaald door de frequentie van de straling die vrijkomt wanneer een elektron rond een atoom van energietoestand verandert.

Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.

Lees verder:

6 Reacties

 • Eduard de Kam

  | Beantwoorden

  Het is niet echt correct om het een foto van een atoom te noemen, het is een foto waarop het licht te zien dat gedurende enige tijd door een atoom dat niet volledig stil op zijn plek staat wordt uitgestraald. Het is dus een foto waarop je kunt zien waar het atoom zich bevond.

  • Steven

   | Beantwoorden

   Is niet iedere foto een registratie van licht dat gedurende enige tijd door een object dat niet volledig stilstaat wordt uitgestraald/weerkaatst?

 • nicole schouten

  | Beantwoorden

  De tekst belooft inderdaad meer dan hij belooft. Een atoom heeft toch niet de vorm van een blauwe cylinder? daar ergens in dat blauw moet iets reusachtigs kleins zitten wat wel veel straling teweeg kan brengen. De schaal hiervan is ook niet te bevatten, want je ziet een compleet ingerichte kamer eromheen.

 • Jan

  | Beantwoorden

  “Elementaire deeltjes” is een van mijn hobby’s. Echter ik zie in de foto mooie kleuren doch geen atoom!

 • Bowden

  | Beantwoorden

  Geen mens of dier ziet iets. Wat wij “zien” noemen is niet anders dan door een voorwerp weerkaatst licht dat in onze ogen valt, op een bepaalde manier doorgestuurd wordt naar de hersenen, die dat vervolgens naar een beeld vertalen.
  Kortom “wat zitten jullie te wauwelen”.

  • Steven

   | Beantwoorden

   En, inderdaad, dat noemen we ‘zien’. Dat heet dus ‘zien’.
   Dus mensen en dieren zien.

Plaats een reactie