Amerikaanse wetenschappers hebben cellen in wonden bij muizen geherprogrammeerd, om zo de wond te genezen. Het kan in de toekomst mogelijk een oplossing zijn voor grote wonden bij mensen die moeilijk of niet genezen, waardoor een chirurgische ingreep niet meer nodig is.

Bij een normaal genezingsproces verplaatst het lichaam cellen in de opperhuid rondom de wond naar de wond zelf, waardoor de wond zichzelf herstelt. Deze cellen, keratinocyten, vormen keratine (hoornstof), een eiwit dat dient voor stevigheid en bescherming van de huid.

Ieder mens een persoonlijk dieet
LEES OOK

Ieder mens een persoonlijk dieet

Gezondheidseconoom Milanne Galekop onderzocht gepersonaliseerde diëten. Zijn die echt de moeite en de kosten waard?

Juan Carlos Izpisua Belmonte en zijn collega’s, onderzoekers aan het Salk Institute for Biological Studies in Californië, hebben ontdekt dat ze wonden ook kunnen genezen door cellen in de wond een nieuwe functie te geven. Door deze herprogrammeringstechniek is het niet nodig dat het lichaam keratinocyten uit het weefsel rondom de wond gebruikt. In plaats daarvan herprogrammeren de onderzoekers cellen in het weefsel van de wond tot keratinocyten.

Niet-genezende wonden

Het onderzoek, gepubliceerd in Nature, richt zich op complexe diepe wonden die door verschillende huidlagen heen gaan. Om de cellen in de wond te herprogrammeren hebben de onderzoekers eerst een lijst gemaakt van verschillende eiwitten, herprogrammeringsfactoren genoemd, die ze kunnen gebruiken om de cellen een nieuwe identiteit te geven. Door experimenten met de verschillende eiwitten, zijn ze uiteindelijk uitgekomen op een selectie van vier eiwitten die de cellen in keratinocyten om kunnen zetten. De onderzoekers brachten de eiwitten in de niet-genezende wond van de muis aan. De geherprogrammeerde cellen zorgden er vervolgens voor dat de beschadigde huid zichzelf goed herstelde.

De nieuwe techniek biedt volgens de onderzoekers een eenvoudige behandeling voor wonden die zichzelf niet kunnen genezen. ‘Bij grote wonden is het verplaatsen van cellen een inefficiënt proces’, aldus de onderzoekers. De efficiëntie neemt volgens hen steeds verder af naarmate iemand ouder wordt. Doordat het zelfgenezend vermogen van de huid afneemt, kan dit ervoor zorgen dat ook eenvoudig geneesbare verwondingen zich ontwikkelen tot niet-genezende wonden.

De resultaten zijn positief, maar de onderzoekers stellen dat ze de techniek nog moeten verbeteren en op veiligheid moeten testen. In de toekomst hopen ze de techniek toe te kunnen passen op verwondingen aan de huid bij mensen, en mocht dit succesvol zijn ook op beschadigde weefsels en organen.

Een wond genezen door cellen te herprogrammeren. Beeld: Pixabay
Een wond genezen door cellen te herprogrammeren. Beeld: Pixabay

Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.

Lees verder: