Goed nieuws voor de chocoladeliefhebbers onder ons: Ghanese wetenschappers hebben een manier gevonden om chocolade gezonder te maken. Ze presenteerden hun vondst tijdens de jaarlijkse meeting van de American Chemical Society.
Normaal gesproken gaat een gezond bestanddeel van chocolade, polyfenolen, verloren tijdens het roosteren van de cacaobonen. Polyfenolen zijn antioxidanten en kunnen de bloeddruk verlagen. De Ghanese wetenschappers hebben nu een stap toegevoegd aan het productieproces van chocola om te voorkomen dat polyfenolen verloren gaan.
Productie
Bij het traditionele productieproces leggen boeren de cacaobonen en –peulen op een hoop, die ze bedekken met bananenbladen. De bonen krijgen een week tijd om te gisten. Vervolgens worden de bonen gedroogd en geroosterd. Die laatste stap doet de polyfenolen de das om.
Socioloog over zelfmoordpreventie: ‘Probeer iemand met suïcidale gedachten uit het dal te helpen’
Socioloog Diana van Bergen en haar collega’s hebben een beurs van 9 ton gekregen voor een zelfmoordpreventieproject. ‘We weten dat er in de direct ...
De eerste stap die de wetenschappers experimenteel toevoegden, is het bewaren van de bonen voor het gistingsproces. Door de bonen zeven dagen te laten rusten, bleek het eindproduct meer antioxidanten te bevatten. Daarnaast veranderden de onderzoekers het roosterproces. Door de bonen drie kwartier te roosteren bij een iets lagere temperatuur, in plaats van de traditionele tien minuten bij 120 graden Celsius, bleven meer polyfenolen intact.
Zoeter
De chocolade is niet alleen gezonder, maar ook wat zoeter, zo rapporteren de onderzoekers. De effecten treden waarschijnlijk op omdat cacaobonen die langer in de peul zitten, ook meer stoffen uitwisselen met het zoete pulp in de peul.
Lees ook: