Bij sommige mensen veroorzaken bacteriën onder de oksels een zweetgeur die je met geen enkele deodorant kunt verhullen. De Belgische wetenschapper Chris Callewaert heeft ontdekt dat je deze bacteriën kunt vervangen door de bacteriën van een niet-stinkend persoon. De nare geurtjes blijven dan zeker enkele maanden weg.
Ons lichaam bevat een enorme hoeveelheid bacteriën, die zich samen met ons ontwikkelen. Deze bacteriën kunnen onze gezondheid beïnvloeden. Verstoorde bacteriën in onze darmen hebben bijvoorbeeld invloed op verschillende darmstoornissen, immuunziekten en hersenstoornissen.
De huid heeft ook zijn eigen microbioom – een gemeenschap van bacteriën – en die varieert per huidgebied. De bacteriën die in je oksels leven, hebben een rol in de productie van vluchtige stoffen die voor een zweetgeur zorgen, zegt de Belgische wetenschapper Chris Callewaert van de University of California, San Diego.
Mieren zijn magnifieke navigators
Mieren zijn in staat tot verbazingwekkende navigatieprestaties. Misschien kan waardering hiervoor helpen om deze insectensoorten te behouden.
Een paar jaar geleden ontmoette Callewaert een eeneiige tweeling. Een van hen had een bijzonder slechte lichaamsgeur. Callewaert vermoedde dat de verzameling bacteriën in de oksels van de tweelingbroers voor verschillende lichaamsgeuren zorgde. Om dit te controleren, verwisselde hij de riekende okselbacteriën van de ene tweelingbroer met de niet-riekende bacteriën van de ander.
Bacterietransplantatie
Eerst moest de niet-riekende tweelingbroer zich vier dagen niet wassen. Bacteriën in onze oksels leven namelijk diep in onze huid, dus duurt het een paar dagen voordat ze zich aan het huidoppervlak met dode huidcellen bevinden.
Ondertussen schrobde de tweelingbroer die niet fris rook zijn oksels vier dagen lang met antibacteriële zeep. Dit moest hij doen om zo veel mogelijk bacteriën van zijn oksel te verwijderen, zodat hij met schone oksels de bacteriën van zijn broer kon ontvangen.
Callewaert verzamelde de dode huidcellen met bacteriën van de man met de betere geur en streek die uit op de oksels van zijn tweelingbroer. De zweetgeur van de man verdween snel. ‘Het heeft nu al een jaar een positief effect en wij zijn daar erg blij mee’, zegt Callewaert.
Callewaert en zijn collega’s hebben sindsdien de methode bij 17 andere tweetallen toegepast. Bij elk paar had één persoon last van een zweetgeur. De ander was een nabij familielid dat bacteriën van zijn okselmicrobioom wilde doneren. Voor en na de bacterietransplantaties werden de personen die naar zweet roken door een ‘getraind geurpanel’ van acht personen beoordeeld, zegt Callewaert.
Universeel brouwsel
Van de 18 tweetallen hadden er 16 binnen een maand een betere lichaamsgeur. Bij de helft van de groep hield de verbeterde lichaamsgeur drie maanden of langer aan. Callewaert presenteerde de resultaten afgelopen maand op het Karolinska Dermatology Symposium in Stockholm, Zweden.
‘Het is een erg cool en geweldig idee’, zegt Emma Allen-Vercoe van de University of Guelph in Ontario, Canada. ‘Sommige mensen dragen een lichaamsgeur met zich mee die erg overweldigt’, zegt ze. ‘Misschien is het gebruik van bacteriën die geen vluchtige stoffen produceren de oplossing voor zweetgeuren.’ Ze hoopt dat eenzelfde methode gebruikt kan worden voor het behandelen van bepaalde huidaandoeningen, zoals eczeem en psoriasis – een chronische huidaandoening waarbij rode en witte schilferige verdikkingen van de huid ontstaan.
Callewaert en zijn collega’s zijn nu bezig om een universeel brouwsel van bacteriën te maken dat de inbreng van een nabij familielid overbodig kan maken. ‘Het is nog steeds erg experimenteel, maar ik heb het vertrouwen dat het gaat werken’, zegt Callewaert.
Andere tips
Totdat de methode beschikbaar is, zijn er andere manieren waarmee je je lichaamsgeur kunt verbeteren. Bacteriën die zich voeden met lipiden – stoffen die bestaan uit vetten en oliën – zijn erg slecht voor je lichaamsgeur. Je kunt de hoeveelheid lipiden in je huid verminderen door een gezond gewicht te behouden en vette voedingsmiddelen te vermijden, zegt Callewaert. ‘Mensen die fastfood en vlees eten, ruiken slechter dan mensen die groenten eten’, zegt hij.
Scheren en de juiste kledingstof dragen kan ook helpen. Wanneer we kleding dragen, dragen we bacteriën over. Bepaalde kledingstoffen bevorderen de groei van ‘slechte’ bacteriën, die voor weerzinwekkende geuren zorgen. Je kleding wassen helpt dan niet. Soms zorgt het wassen er juist voor dat bacteriën zich verspreiden over de rest van de inhoud van je wasmachine. Polyester is vooral een kledingstof die je beter kunt vermijden, zegt Callewaert.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.
Lees verder: