Parfum dat sterker ruikt als je zweet

Onderzoekers uit Belfast hebben een parfum gemaakt dat sterker gaat ruiken naarmate je meer zweet. Ze publiceerden hun vondst in het vakblad Chemical Communications.

Binnenkort in de schappen: parfum dat sterker ruikt als je zweet. Bron: Wikimedia Commons/Pear285
Binnenkort in de schappen: parfum dat sterker ruikt als je zweet.
Bron: Wikimedia Commons/Pear285

Het parfum laat meer aroma vrij wanneer het in aanraking komt met vocht. Een zwetende drager zal dus sterker naar parfum ruiken, waardoor een lekkere geur succesvol alle zweetluchtjes  maskeert.

Het parfum zit in een zogeheten ionische vloeistof (een gesmolten zout) die zelf nergens naar ruikt. In de vloeistof zit geurend parfum gevangen, maar dat kan niet zomaar ontsnappen. Pas wanneer de ionische vloeistof in contact komt met water, breken zijn oorspronkelijke verbindingen zodat de vloeistof zijn parfumaroma vrijlaat.

Zweetgeur vangen

Het parfum gaat niet alleen sterker ruiken wanneer je zweet, maar het haalt nare zweetluchtjes ook daadwerkelijk weg van je lichaam. De ionische vloeistof  trekt de zweetstoffen, die sterk ruiken, naar zich toe. Doordat de zweetstoffen binden met het gesmolten zout, verliezen ze hun geur en kunnen ze geen kwaad meer.

Commercieel

De onderzoekers zullen de markt op gaan met hun product. Ze zoeken momenteel naar de beste toepassingen voor de geurtechnologie, onder andere in parfums en cosmetica, in samenwerking met de parfumindustrie.

Lees ook:

Over de auteur

Ans Hekkenberg

Ans is redacteur bij New Scientist. Ze studeerde natuur- en sterrenkunde en wetenschapscommunicatie. Ze is fanatiek gamer en stripboekenfanaat. Volg Ans (@GirlForScience) ook op Twitter en Instagram.3 Reacties

 • Maurice

  | Beantwoorden

  Leuk artikel maar het is wel sterker DAN

  • Ans

   | Beantwoorden

   Beste Maurice, dank voor je reactie! Ik bedoel: het ruikt sterker *wanneer* je zweet. Een verwarrende zin, zie ik nu, omdat je ‘zweet’ ook als zelfstandig naamwoord kan zien. Scherp gespot.

 • De zeep specialist

  | Beantwoorden

  Het was op zich wel duidelijk in de tekst dat er bedoeld wordt dat de parfum sterker gaat ruiken wanneer je zweet. Toch kan je het inderdaad in de titel alleen anders zien 🙂

Plaats een reactie