Sterk bewijs voor nieuwe planeet in zonnestelsel

Ons zonnestelsel heeft hoogstwaarschijnlijk toch negen planeten. Astronomen hebben sterk bewijs gevonden voor het bestaan van een nieuwe planeet. De planeet is ongeveer tien keer zo zwaar als de aarde en bevindt zich in een baan ver achter die van Neptunus.

De Amerikaanse astronomen Konstantin Batygin en Mike Brown van het California Institute of Technology publiceerden het resultaat woensdag in vakblad The Astrophysical Journal. Ze ontdekten de nieuwe planeet door te kijken naar de beweging van zes kleine objecten in de buitenste regionen van het zonnestelsel. Deze objecten beschrijven allemaal een baan rond de zon, terwijl ze te klein zijn om op zo’n enorme afstand een stabiele omloopbaan te hebben (zie filmpje onderaan).

lead_planet_9_art_1_-1200x800
Impressie van ‘Planet Nine’. Beeld: Caltech/R. Hurt (IPAC).

Volgens de astronomen is de kans ongeveer 1 op 15.000 dat deze combinatie van banen toevallig is ontstaan. De objecten bevinden zich te ver van de andere planeten om daardoor aangetrokken te worden. Ook kunnen de banen volgens de astronomen niet verklaard worden door de invloed van nabije sterren. De enige overblijvende verklaring is dat de objecten worden meegesleurd door een onbekende planeet, die eveneens een baan rond de zon beschrijft.

15.000 jaar

De nieuwe planeet beweegt in een sterk elliptische baan. De dichtste zonpassage vindt plaats op een afstand van zo’n 200 AE (astronomische eenheden. 1 AE staat gelijk aan de afstand aarde – zon, oftewel ongeveer 150 miljoen kilometer). Dat is ver voorbij de Kuipergordel: de gordel van komeetachtige objecten op 30 tot 50 AE.  Door de enorme afstand heeft ‘Planet Nine’ ongeveer 15.000 jaar nodig voor één ronde om de zon. Ter vergelijking: de omlooptijd van Neptunus, momenteel de verste planeet, is ongeveer 167 jaar.

2nd_p9_kbo_orbits_labeled_1_-1200x675
De beweging van zes kleine objecten kan niet anders verklaard worden dan door het bestaan van een verre planeet. Beeld: Caltech/R. Hurt (IPAC).

De astronomen vermoeden dat de nieuwe planeet gasvormig is en een dikke atmosfeer heeft van waterstof en helium. De planeet is ongeveer even groot als Neptunus en zo’n tien keer zo zwaar als de aarde. Planeten van die grootte komen veel voor in het heelal, maar ons zonnestelsel leek tot dusver in dat opzicht een buitenbeentje te zijn.

Planeet X

Het is niet de eerste keer dat astronomen een planeet vinden via de beweging van andere objecten. In de negentiende eeuw leidden schommelingen van Uranus tot de ontdekking van Neptunus. Lange tijd dachten astronomen dat er nog een planeet achter Neptunus moest bestaan om de beweging van Uranus volledig te verklaren.

De zoektocht naar de mysterieuze ‘Planeet X’ leidde echter enkel tot teleurstellingen. Weliswaar werd Pluto nog ontdekt, maar dit hemellichaam bleek te klein om de beweging van Uranus te beïnvloeden. Ook andere nieuw ontdekte objecten in de Kuipergordel waren te klein. In de jaren ’80 toonden nieuwe berekeningen aan dat Planeet X niet noodzakelijk hoeft te bestaan om de beweging van Uranus te verklaren.

Planeetslachter

Ironisch genoeg staat Brown bekend als een astronoom die het bestaan van planeten niet bewijst, maar juist verwerpt. Zijn ontdekking van Eris in 2005, een object ongeveer even groot als Pluto, was de rechtstreekse aanleiding voor de degradatie van Pluto tot dwergplaneet. ‘Iedereen die boos is dat Pluto geen planeet meer is, kan blij zijn dat er een echte planeet op ontdekking wacht’, aldus ‘planeetslachter’ Brown in een persbericht. ‘Laten we het zonnestelsel weer negen planeten geven.’

kbatygin-mbrown-0049_1000
De ontdekkers: Mike Brown (links) en Konstanin Batygin. Beeld: Lance Hayashida/Caltech.

Planet Nine bestaat echter pas werkelijk als die direct wordt waargenomen. Volgens de astronomen is de planeet groot genoeg om hem binnen enkele jaren met telescopen te zien. Ze gaan onder andere een telescoop op Hawaii gebruiken om de nieuwe planeet te zoeken. Ook gaan ze op zoek naar andere objecten waarvan de baan door Planet Nine wordt beïnvloed. ‘Sinds de oudheid zijn er maar twee echte planeten ontdekt. Dit zou een derde zijn’, zegt Brown.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Meer lezen:

Over de auteur

Yannick Fritschy

Yannick Fritschy is wetenschapsjournalist en redacteur bij New Scientist. Hij schrijft over alle wetenschappen, met een voorliefde voor sterrenkunde en taal. Daarnaast zit sport in zijn DNA. In zijn vrije tijd doet Yannick veel aan voetbal en hardlopen.16 Reacties

 • Johan

  | Beantwoorden

  Blijkt Niburu toch te bestaan! 😉

  • Sander

   | Beantwoorden

   Of Tartaros, als ‘vervanger’ voor Pluto 😉

   Benieuwd of het klopt en hoe deze eruit ziet na al die jaren zo ver weg van de zon.

   Ook bizar als je bedenkt dat de vorige keer dat deze planeet “hier” was, in de laatste ijstijd was.

 • erik

  | Beantwoorden

  Is het toevallig dat de aarde elke 15 tot 20.000 jaar met een megaramp te maken krijgt.
  Zal het te maken hebben met deze planeet?

 • Gaston Moens

  | Beantwoorden

  Nee, natuurlijk niet. Planeet X , als ze zou bestaan, zal een onmeetbare invloed uitoefenen op Aarde. En vast en zeker geen rampen veroorzaken. Het is overigens niet juist dat onze planeet elke 15 My met een megaramp te maken krijgt.

 • Henk

  | Beantwoorden

  De planeet is ongeveer even groot als Neptunus en zo’n tien keer zo zwaar als de aarde. ….DAN de aarde…!

 • Janna

  | Beantwoorden

  Even groot ( stellende trap) ALS en zo zwaar (stellende trap) ALS…..maar zwaarder (vergrotende trap) DAN…..

 • Rody

  | Beantwoorden

  Hallo jongens over de niewe planeet hoe hebben jullie dat gevonden

 • Sil

  | Beantwoorden

  Hoe kunnen ze nu al zeggen dat als t waar is allemaal uit welk materiaal deze planeet zal bestaan?

 • Nibiruman

  | Beantwoorden

  De negende planeet is ongetwijfeld Nibiru. Deze planeet is in 44 v.Chr. voor het laatst vanaf de aarde gezien en bevindt zich nu op het verste punt van zijn orbit. Lees Nibiru will return and we know when!

 • Nico W

  | Beantwoorden

  Mocht die 10e planeet gevonden worden, dan vermoed ik dat zijn omloopbaan niet schoon is. Want hij beweegt te langzaam en die baan is te groot om dit voor elkaar te krijgen. Dan moet de planeetdefinitie worden aangepast!

 • Anita

  | Beantwoorden

  Goede avond ik werd vandaag echt naar zandvoort getrokken ik moest er gewoon heen . En ik heb fotos gemaakt omdat ik voor natuur ga niet voor te bruinen ik weet zeker dat ik niburu gezien heb ik heb er fotos van gr anita

 • Steven

  | Beantwoorden

  @ Nibiruman
  Ongetwijfeld.

  @ Anita
  Waar werd de Hubble Telescoop voor gebruikt, gisteren? Zijn we duistere zaken op het spoor – en dan doel ik niet op dark matter? Hubble werd bijna uit z’n baan geblazen door Nibaru, maar even een fotootje maken – ho maar.
  Al die overbetaalde astronomen dan? Waren die soms Pokémon Go aan het spelen, dat ze deze once-in-a-lifetime kans op het zien van Niberu misten?
  En de rest van het volk lag blijkbaar versuft te bruinen. Geen oog of aandacht voor Niboru, die pal over hen heen raasde.
  Maar gelukkig hebben we Anita!

 • Jaya

  | Beantwoorden

  Wereldleraar Maitreya zegt niets over de impact van Niburu/PlaneetX op de aarde.

 • Jaya

  | Beantwoorden

  Ons lot ligt in de handen van Vishnu, Maitreya-Kalki, de teleporter Jezus-Sananda en of zij de satanisten weten te weerhouden van het vernietigen van de mensheid.

Plaats een reactie