De Sahara volbouwen met zonnepanelen en windmolens levert niet alleen een flinke berg energie op, maar zou ook het lokale klimaat verbeteren. In de bedekte woestijn zou twee keer zoveel neerslag vallen en het vegetatiedek zou toenemen.

Sahara
Genoeg plek voor een paar windmolens en wat zonnepanelen.
Beeld: Pixabay

‘De Sahara zou een beetje groener worden’, zegt Fred Kucharski van het Italiaanse onderzoekscentrum voor theoretische fysica ICTP. De toename aan vegetatie is niet zodanig dat de Sahara weer zo groen zou zijn als zesduizend jaar geleden, maar het is een stap in de goede richting. Daarbij zouden andere maatregelen, zoals het aanplanten van bomen, de vergroening kunnen versterken.

Stijgende lucht

De Sahara is een populaire kandidaat voor het plaatsen van zonne- en windparken: er is volop zon en wind, er wonen weinig mensen en het is relatief dicht bij Europa. Maar elke verandering in het landschap – van het kappen van bomen tot het volbouwen van woestijnen met zonnepanelen – heeft invloed op het klimaat. Volgens het klimaatmodel van het wetenschappelijk team leidt het volbouwen van de woestijn ertoe dat er meer lucht opstijgt in het gebied, en dat betekent meer neerslag.

Op zoek naar de vliegroute van de grote stern
LEES OOK

Op zoek naar de vliegroute van de grote stern

Ecoloog Ruben Fijn bracht met gps voor het eerst uitgebreid het vlieggedrag van de grote stern in kaart. Zijn onderzoek laat ...

Het plaatsen van de donkere zonnepanelen zorgt ervoor dat de lucht laag bij de grond opwarmt en opstijgt. Daarnaast veroorzaken windturbines veranderingen in de plaatselijke luchtstromen. Beide factoren dragen bij aan de lokale klimaatverandering. Uit het model blijkt dan ook dat de neerslagtoename zowel optreedt bij het bouwen van windmolens, als bij het plaatsen van zonnepanelen. Een combinatie van de twee zorgt voor het sterkste effect.

Donkere planten

Wanneer de neerslag toeneemt, zal ook de vegetatie toenemen. Dat zorgt op zijn beurt voor nog meer donkere plekken op de woestijnbodem, en dus voor nog meer verdamping. In feite ontstaat een zichzelf versterkend effect.

Kucharski wijst erop dat het effect veel kleiner zou zijn als de zonne- en windparken slechts een deel van de Sahara bedekken. Ook laat het model zien dat het bedekken van andere woestijnen weinig zin heeft – waarschijnlijk is het enorme oppervlak van de Sahara doorslaggevend.

Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.

Lees verder: