Je beklimt het podium. Honderden ogen zijn op je gericht. Je grijpt de microfoon. Nu moet het gebeuren. Breekt het angstzweet je uit of vertaalt de spanning zich in een spetterend optreden? Linda de Voogd (34) en haar collega’s van het Radboudumc gaan tijdens Lowlands Science op Lowlands (18-20 augustus) het effect meten van plankenkoorts.

Linda de Voogd. Beeld: Radboud UMC.

Waarom vinden veel mensen het eng om op een podium te staan?

Omdat het ook best gevaarlijk is, vanuit sociaal perspectief. Mensen willen graag dat andere mensen positief over hen denken. Wie een podium beklimt en daar iets opvallends doet, stelt zichzelf bloot aan beoordeling door een grote groep. Dat is sociaal dermate riskant dat angst een logische respons is.

Op eigen houtje fitnessen oorzaak van veel blessures
LEES OOK

Op eigen houtje fitnessen oorzaak van veel blessures

Een op de vijf Nederlanders doet aan fitness. Dat leidt tot een miljoen blessures per jaar. Bewegingswetenschapper Lisa Noteboom onderzocht hoe die ku ...

Is angst naast logisch ook nuttig?

Ligt eraan. Angst zorgt voor een stressrespons in ons lichaam, zodat we scherper en alerter worden. Maar een teveel aan stress kan weer tot slechtere prestaties leiden. Dat zie je zodra voetballers onder druk betrekkelijk eenvoudige penalty’s verprutsen. Op basis van eerder onderzoek verwachten we dat er een zeker stressniveau bestaat dat optimaal is om te presteren. 

En jullie willen dat optimum vinden?

Precies. Normaliter doen we dat met experimenten in het lab, maar op Lowlands hebben we de unieke kans om metingen te verrichten bij festivalgangers die zichzelf hebben aangemeld om een optreden te geven op een podium. Terwijl zij zingen, of dansen, of een gedicht voorlezen, willen we weten wat erin hun lichaam en brein gebeurt, en hoe zich dat verhoudt tot hun prestaties.

Hoe ga je dat allemaal meten?

We geven de vrijwilligers een hartslaghorloge, dat ze moeten dragen tijdens hun optreden. Bovendien checken we hun bloeddruk en de cortisolwaardes in hun bloed. Die reflecteren hun stresslevels. Tenslotte vragen na afloop de vrijwilligers én het publiek om het optreden te beoordelen.

Spannend. Ga je zelf ook het podium beklimmen voor een optreden?

Nou, dat lijkt me stiekem heel eng. Maar ik hou wel van muziek maken en zingen, dus wie weet… of nou ja, misschien is het toch leuker voor het onderzoek als we een échte artiest kunnen strikken. Ook die kunnen veel last van plankenkoorts hebben!

Lowlands Science is een samenwerkingsverband van Lowlands, campagnebureau BKB en New Scientist.

Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.

Lees verder: