Veel van onze geestelijke capaciteiten gaan achteruit naarmate we ouder worden, maar er is ook iets dat we nooit kwijtraken: ons vermogen om aan te voelen wanneer muziek verkeerd klinkt.

Muziek gaat nooit verloren. Foto: Thinkstock
Muziek gaat nooit verloren. Foto: Thinkstock

Als je naar muziek luistert, probeert je brein de volgende noot te voorspellen. Dat doet het bij iedereen, of je nu wel of niet muzikaal getraind bent. Dit constante gokspelletje is een van de redenen dat muziek zo onderhoudend is.

Onderzoekers van de University of London wilden achterhalen of dit vermogen verandert gedurende ons leven. Ze maten de hersengolven van 29 volwassenen terwijl die naar muziek luisterden. 14 van hen waren jonger dan 33 en 15 ouder dan 62.

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’
LEES OOK

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’

Medisch bioloog Yvette van Kooyk wil het immuunsysteem leren kankercellen aan te vallen door hun suikerjas-vermomming weg te knippen.

Alle deelnemers kregen honderd korte stukken muziek te horen die speciaal voor het experiment waren gecomponeerd. Elk stuk eindigde ofwel in een akkoordprogressie die veelvuldig in westerse muziek wordt gebruikt, ofwel in een onorthodox patroon.

Onverwachte slotakkoorden

Veel van de executieve functies van het brein verzwakken naarmate we ouder worden. Dit bleek niet het geval voor het opmerken van een gebrek aan harmonie. De groepen herkenden de onverwachte slotakkoorden even goed.

De ouderen hadden wel een groter deel van het brein daarvoor nodig. ‘Het inschakelen van een grotere regio compenseert wellicht voor de verzwakking die zo vaak plaatsvindt op hogere leeftijd’, zegt onderzoeker Joydeep Bhattacharya.

Volgens Christopher Plack van de Lancaster University, niet bij het onderzoek betrokken, is meer onderzoek nodig om te achterhalen of oudere luisteraars een groter deel van het brein gebruiken omdat ze dat nodig hebben, of omdat ze simpelweg meer jaren aan muziek zijn blootgesteld.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees verder: