Je smartphone opladen door te lopen of te swipen over je scherm. In de nabije toekomst hoef je je telefoon niet meer bij het stopcontact te leggen.

opladen
Door over je scherm te swipen kun je in de toekomst je accu opladen. Beeld: Michigan State University

Met een generator van minder dan een millimeter dik kun je een scherm en een toetsenbord van stroom voorzien. Een batterij is niet meer nodig. Dat maken Amerikaanse ingenieurs deze maand bekend in het tijdschrift Nano Energy. De generator, een zogenaamde biocompatible ferroelectret nanogenerator (FENG), is in staat beweging en druk om te zetten in elektriciteit. De toepassingen in smartphones en andere draadloze apparaten liggen voor het oprapen.

AI-assistent kan 113-hulpverlening ondersteunen
LEES OOK

AI-assistent kan 113-hulpverlening ondersteunen

Dataspecialist Salim Salmi maakte een AI-tool die 113-hulpverleners ondersteunt.

De FENG bestaat uit verschillende flinterdunne laagjes van zilver, polyimide en polypropyleen. Tussen deze laagjes bevinden zich ionen, deeltjes met een elektrische lading. In het ene laagje bevinden zich positief geladen ionen, in de andere juist negatieve. Als het systeem in beweging komen wekt het verschil in lading tussen de laagjes stroom op. Maar de FENG blijkt nog beter te werken als je hem dubbelklapt. Het voltage dat je opwekt neemt exponentieel toe naarmate je de generator verder opvouwt.

Stroom uit je kleding

551bb01ac5d721-30358184
LEESTIP Het quantumtijdperk. Hoe het allerkleinste ons leven verandert Brian Clegg, € 29,99 Bestel in onze webshop

Nelson Sepúlveda van Michigan State University denkt dat met de energie die opgewekt kan worden met de nanogenerator draagbare apparaten misschien wel een week lang niet hoeven te worden opgeladen. Ook zou je een opgevouwen generator kunnen verwerken in kleding. Zo zou je bijvoorbeeld stroom op kunnen wekken door een generator in de hak van een schoen te verstoppen. Elke keer als de hak de grond raakt, wek je een klein beetje stroom op.

Mogelijk zou deze uitvinding ook medische toepassing hebben. Op dit moment hebben de batterijen van pacemakers maar een beperkte levensduur. Als die op is moet het hele apparaat operatief vervangen worden. Met zo’n kleine FENG zou het mogelijk zijn om de batterijduur van de pacemaker te verlengen of misschien zelf vervanging helemaal overbodig te maken. Hoe lang de nanogenerator zelf meegaat is nog niet bekend. Na honderden tests werkt het apparaatje nog even goed.

Hoe lang duurt het nog voordat iedereen een FENG in zijn smartphone heeft? Sepúlveda durft het nog niet te zeggen. ‘We zijn druk bezig met het ontwikkelingen en verbeteren van de technologie. Aan de commerciële kant zijn we nog helemaal niet toegekomen. Als er investeerders zijn, houden we ons aanbevolen.’

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees verder: