Klimaat volgt zonnecycli

Klimaatveranderingen op aarde lopen parallel aan zonneactiviteit over 100.000 jaar durende cyclische perioden.

Onderzoeker Mukul Sharma, assistant professor van de faculteit Aardwetenschappen van Dartmouth College, legde de statistieken van de zonneactiviteit en de klimaat-veranderingen op aarde naast elkaar en ontdekte een verband. De magnetische straling die de zon uitstraalt varieert in de tijd, met nog onbekende oorzaak. De straling neemt volgens een vast patroon af en weer toe in cycli van circa 100.000 jaar. Grote klimaatveranderingen op aarde, zoals ijstijden en warme interglaciale tijden, keren tevens terug in perioden met ongeveer dezelfde lengte.

In tijden van grote activiteit van de zon stijgt de gemiddelde temperatuur op aarde. Wanneer de productie van magnetische straling in de zon weer afneemt, breken op aarde koelere perioden aan. In hoeverre magnetische straling het broeikaseffect verergert of daar juist een verklaring voor is weet Sharma niet. Een dergelijk verband tussen de magnetische zonnestraling en het klimaat op aarde was reeds bekend, maar dan binnen kleinere cycli. De ontdekking van deze overkoepelende perioden vergroot het inzicht in de temperatuurschommelingen van de aarde en leidt tot betere voorspellingen voor de toekomst.

Sabrine Caspers

Over de auteur

Redactie NS3 Reacties

 • Jeroen Bruijns

  | Beantwoorden

  Hoe verhouden die cycli tot de cycli van Milankovich? Die geven, door veranderingen in aardas/baan ook cycli in het klimaat met ongeveer de zelfde frequentie. Zou er een verband zijn?

 • Alex

  | Beantwoorden

  Magnetische straling is wel een erg onzorgvuldige term. Graag uitleg wat hiermee bedoeld wordt.

 • Henk Beulakker

  | Beantwoorden

  Af gezien van de cycli van Milankovich zijn meer oorzaken voor klimaatschommelingen: o a de schommelende precessie van de aardas (21 – 24 gr.) de wisselde afstand van de aarde en de zon. Het uit dijen en krimpen van de zon. Uitstoot van co2 gassen van de aarde; zowel natuurlijke (bijv. vulkanen) als industrieel. Om er maar een paar te noemen.

Plaats een reactie