Onderzoekers van de Stanford-universiteit hebben ontdekt dat het bloed van jonge muizen een oud muizenbrein kan herstellen. Als deze truc ook bij mensen werkt, zou dat kunnen leiden tot nieuwe manieren om dementie te bestrijden.

In het onderzoek ontvingen oude muizen bloedplasma van jonge muizen. De wetenschappers bekeken vervolgens de vaardigheden van de dieren in geheugentests. De behandelde muizen scoorden daarop beter dan hun soortgenoten. De wetenschappers bekeken ook anatomische veranderingen in het oude muizenbrein na een bloedtransplantatie, en zagen dat het brein er werkelijk een stuk jonger uitzag.

Geheugenproefjes

Een dosis ‘jong bloed’ kan wonderen doen voor een dementerend brein, zo blijkt uit onderzoek met muizen.  Bron: Wikimedia Commons/Jason Snyder
Een dosis ‘jong bloed’ kan wonderen doen voor een dementerend brein, zo blijkt uit onderzoek met muizen.
Bron: Wikimedia Commons/Jason Snyder

De onderzoekers gaven een aantal oude muizen bloedplasma van jonge muizen. Bloedplasma is vloeistof waar geen bloedcellen in zitten, maar bijvoorbeeld wel voedingsstoffen, eiwitten en hormonen. Ze lieten deze muizen vervolgens een aantal tests doen die hun geheugen op de proef stelden. De muizen die ‘jong bloedplasma’ hadden ontvangen, waren hierin succesvoller dan oude muizen die geen behandeling hadden gekregen.

Nieuwe technologie onthult het verborgen leven van dinosauriërs
LEES OOK

Nieuwe technologie onthult het verborgen leven van dinosauriërs

Van migrerende planteneters tot toegewijde ouders: paleontologen ontrafelen stukje bij beetje het gedrag van dinosauriërs.

Opvallend was dat er geen verbeteringen te zien waren als de onderzoekers het bloedplasma eerst hadden verhit. Hitte is schadelijk voor eiwitten, dus waarschijnlijk is de breinverbetering te wijten aan eiwitten in het jonge bloed.

Twee muizen worden een

De onderzoekers verbonden vervolgens operatief het bloedvatenstelsel van een jonge muis met dat van een oude muis. Daardoor stroomde constant ‘jong bloed’ door het brein van de oudere muis.

De wetenschappers namen vervolgens het oude muizenbrein onder de loep. Zij bekeken veranderingen in het zenuwstelsel en in individuele zenuwcellen in de hippocampus – het deel van de hersenen dat zich bezighoudt met geheugen. Ze zagen dat de hippocampi van de oude muizen gingen lijken op die in een jong muizenbrein. Het ‘verjongde’ brein was bijvoorbeeld beter in staat bruggen te slaan tussen zenuwcellen, wat essentieel is bij het vormen van nieuwe herinneringen.

Alzheimer-behandeling

De implicaties van het onderzoek zijn groots: ‘We hebben laten zien dat de afbraak van hersenfuncties ten gevolge van ouderdom omkeerbaar is. Het is niet definitief’, zegt onderzoeksleider Saul Villeda. Of de strategie ook bij mensen zou werken, en dus zou kunnen leiden tot behandelingen voor dementie, is nog onbekend.

Lees ook: