Schuif je cv maar aan de kant. Het gebeurt steeds vaker dat sollicitanten die hun droombaan proberen te bemachtigen computerspelletjes moeten spelen om hun beoogde werkgever te overtuigen.
Voordat ze aan tijdrovende gespreksrondes beginnen, laten bedrijven als Siemens, E.ON en Walmart honderden sollicitanten computerspelletjes spelen. Op basis daarvan beslissen ze welke kandidaten door mogen naar de volgende ronde. De ontwerpers van zulke spellen zeggen dat deze selectie ten goede komt aan de diversiteit op de werkvloer, maar het is nog onduidelijk hoe betrouwbaar de resultaten zijn.
Op het eerste gezicht lijken veel van de spellen misschien ronduit onzinnig. Voor één van de spellen, gemaakt door softwareontwikkelaar Arctic Shores, moet je bijvoorbeeld verwoed op een knopje tikken om virtuele ballonnen op te blazen zonder dat ze knappen. In een ander spel tik je als sollicitant in een steeds hoger tempo het logo aan dat overeenkomt met een logo op het scherm.
Waarom een inpoldering in de Biesbosch alles zegt over het landbouwbeleid van afgelopen eeuw
Eerst de boerderij, dan pas de natuur: de agrarische sector staat er bij veel mensen niet goed op. Historicus Marij Leenders beschrijft in haar onderz ...
Meer minderheden
Na afloop wordt een persoonlijkheidsprofiel opgebouwd aan de hand van gegevens over de manier van spelen, zegt Robert Newry van Arctic Shores. Het bedrijf beweert dat het verschillende persoonlijkheidskenmerken kan meten, zoals de bereidheid om te overleggen, de bereidheid om te zoeken naar een nieuwe manier om een taak uit te voeren en zelfs de neiging tot sociale dominantie. ‘We meten niet je reactiesnelheid of je behendigheid,’ zegt Newry. ‘De spellen meten de manier waarop je problemen aanpakt en oplost.’
Bij de Britse tak van Siemens verdubbelde nadat de spellen in gebruik genomen waren het aantal vrouwen die de gespreksronde haalden, volgens recent vrijgegeven data van Arctic Shores.
Het bedrijf Pymetrics, dat vergelijkbare spellen maakt, zegt dat zulke selectiemethoden het aannemen van ondervertegenwoordigde groepen inderdaad bevordert. Zo liet een bedrijf in financiële dienstverlening een toename zien van 20 procent van kandidaten uit minderheidsgroepen die technische banen kregen aangeboden. Het blijft echter onduidelijk of dit alleen door de spellen komt of door de grotere aandacht voor het belang van diversiteit op de werkvloer.
Flexibele moeilijkheidsgraad
De spellen zijn gebaseerd op zogenaamde psychometrische tests, bedoeld om persoonlijkheidskenmerken te meten. Maar waar de tests in wetenschappelijk onderzoek voor alle deelnemers even moeilijk zijn, kunnen bedrijven de moeilijkheidsgraad van de spellen aanpassen aan de prestaties van bestaande werknemers in het bedrijf.
‘We gaan naar een bedrijf en zeggen: jullie werknemers zijn misschien anders. Laten we jullie best presterende mensen gebruiken om een dataset aan te leggen’, zegt Frida Polli, medeoprichter van Pymetrics. Met andere woorden: als de manier waarop je het spel speelt overeenkomt met die van iemand die al goed functioneert, is de kans hoger dat je naar de volgende wervingsfase gaat.
‘Je kunt een meting op basis van een spel, net als een psychometrische test, zo streng maken als je wilt,’ zegt Richard Landers van Old Dominion University in Virginia, Verenigde Staten. ‘Maar ik weet niet hoeveel dit bedrijven nou echt oplevert. Het vergt veel tijd en geld om te laten zien dat elke meting van een bepaald persoonlijkheidskenmerk statistisch betrouwbaar is.’
Voor de rechter
Caryn Lerman van de University of Pennsylvania heeft hersentrainingsapps bestudeerd en zegt dat de prestaties na verloop van tijd misschien verbeteren, maar dat het niet duidelijk is of dat zich vertaalt naar het dagelijks leven. Volgens haar zou het spelen van een spel bijvoorbeeld weinig overeenkomsten vertonen met de vaardigheden die nodig zijn voor een kantoorbaan.
Door de spellen te gebruiken nemen bedrijven bovendien het risico om kandidaten die afvallen tegen zich in het harnas te jagen, zegt psycholoog Margaret Beier van Rice University in Texas. Het zou zelfs zo uit de hand kunnen lopen dat het tot een rechtszaak komt. ‘Als ik me zou aanmelden voor een baan, spelletjes moest spelen die daar niets mee te maken hebben en vervolgens de baan niet krijg, zou ik sterke twijfels hebben over de eerlijkheid van de werving’, zegt Beier.
Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.
Lees verder: