Honden begrijpen niet alleen onze taal, zoals uit een eerdere studie bleek, ze kunnen ook nog eens de gemoedstoestand van ons gezicht aflezen.
Corsin Muller en collega’s van de universiteit van Wenen toonden aan dat honden onderscheid kunnen maken tussen boos en blij kijkende mensen. Voor zover bekend is dit de eerste studie die aantoont dat een dier in staat is emoties bij een andere soort te onderscheiden.
Associaties
De onderzoekers lieten honden vijftien paar foto’s zien van blije en boze gezichten. De honden die beloond werden als ze het lachende gezicht aanraakten leerden sneller dan honden die beloond werden als ze het boze gezicht aanraakten. De honden onderscheidden niet alleen de twee emoties, ze pasten het geleerde ook toe op nieuwe gezichten. Vermoedelijk associëren de viervoeters een lachend gezicht met een positieve betekenis en een boos gezicht met een negatieve betekenis.
‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’
Hoe werkt vliegen? Dat lijkt een simpele vraag, maar voor luchtvaarttechnicus en bioloog David Lentink is het een levenslange zoektocht.
Boven kansniveau
De onderzoekers boden de foto’s op verschillende manieren aan. Zo lieten ze afwisselend de bovenste of onderste helft van een menselijk gezicht zien. Op deze manier konden ze uitsluiten dat de viervoeters “losse” informatie uit de plaatjes gebruikten zonder dat er een link met emoties gelegd hoeft te worden zoals ontblote tanden bij een lachend persoon. In alle gevallen presteerden de honden boven kansniveau.
De onderzoekers denken dat honden nadat ze zo innig zijn gaan samenleven met mensen zich een beeld van menselijke gezichtsuitdrukkingen zijn gaan vormen. Het feit dat de dieren boze gezichten moeilijker aanleerden wijst er namelijk op dat ze een afkeer hebben van de emotie door eerdere leerervaringen.
Lees ook: