Kan een hightech wc de show stelen op een muziekfestival vol drugs, foodtrucks, optredens en bizar geklede mensen? Dat zal tussen 11 en 13 augustus moeten blijken tijdens het Paradigm-festival in Groningen.

Festivalgangers kunnen volgende maand in Groningen voor het eerst de SEMiLLA Sanitation Hub op de proef stellen. Deze nieuwe uitvinding is in staat om urine en uitwerpselen om te zetten in schoon water.

Van de buitenkant oogt de Sanitation Hub als een simpele container: 2,40 meter hoog, 2,40 meter breed en 12 meter lang. Ook de urinoirs, toiletten, spiegels en wasbakken binnenin zijn doodnormaal.

AI-assistent kan 113-hulpverlening ondersteunen
LEES OOK

AI-assistent kan 113-hulpverlening ondersteunen

Dataspecialist Salim Salmi maakte een AI-tool die 113-hulpverleners ondersteunt.

Maar onttrokken aan het zicht voor wie hier rustig zijn behoefte doet, is een heel netwerk aan technologische snufjes. Zij zorgen ervoor dat het bruine en gele afvalwater uit de wc’s razendsnel gefilterd en schoon gemaakt wordt, zodat het, zo is uiteindelijk de bedoeling, weer opgedronken kan worden.

Vluchtelingenkampen en ontwikkelingslanden

Hoe gaat dit proces te werk? ‘Dat is geheim, omdat we gebruik maken van enkele patenten van de Universiteit Gent, maar het werkt echt fantastisch’, zegt Peter Scheer. Hij is de oprichter van SEMiLLA, het bedrijfje dat samen met de HAS Hogeschool Den Bosch en de Universiteit Gent de Sanitation Hub ontwierp. ‘Het is volledig sustainable. Voor alle stoffen die erin gaan hebben we een nuttige toepassing bedacht. Zo worden mineralen en elektrolyten uit het afvalwater weer gebruikt om planten te voeden.’

SEMiLLA Sanitation Hub

De Sanitation Hub is in de eerste plaats bedoeld voor plekken op aarde waar schoon water schaars is, zoals vluchtelingenkampen en ontwikkelingslanden. De VN schat dat momenteel ruim twee miljard mensen geen toegang hebben tot adequate sanitaire voorzieningen.

Maar de technologie heeft een nog veel ambitieuzer einddoel, één die op de agenda is gezet door ESA, de Europese ruimtevaartorganisatie. Zij stimuleren verschillende kenniscentra in Europa om technologie te ontwikkelen waarmee kolonisten op Mars volledig duurzaam kunnen leven. Dit soort sustainable wc’s vormen een sleutelonderdeel in dat plan.

Met Mars houdt Scheer zich echter nog niet bezig. ‘Dit is pas versie 1.0 van de Sanitation Hub’, bekent hij. ‘Voordat ons r&d-team aan de bak gaat met versie 2.0 en 3.0 willen we eerst de huidige uitvoering goed testen. Een festival is daar de ideale plek voor. Ook omdat we mensen daar op een ludieke wijze bewust kunnen maken van sustainable living. Wie bijvoorbeeld in urinoirs plast, kan op een schermpje lezen hoeveel planten hij met het fosfaat in zijn urine heeft helpen voeden.’

Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.

Lees verder: