Facebookgebruik houdt verband met depressie – en ander kort nieuws

Facebookgebruik en depressiviteit gaan hand in hand, volgens wetenschappers van de University of Houston. Ze onderzochten hoe mensen die vaak op Facebook zitten, zich voelen ten opzichte van anderen. In hoeverre Facebook depressief maakt is niet duidelijk, noch of een depressie leidt tot meer Facebookgebruik.

Foto: Karunakar Rayker
Overdraagbare tumoren bij schelpdieren. Laten we hopen dat het niet ook zo voor mensen werkt. Foto: Karunakar Rayker

Ander kort nieuws

Tumorcellen schelpdier zijn besmettelijk

Tumorcellen kunnen besmettelijk zijn. Dat blijkt uit onderzoek naar schelpdieren in Noord-Amerika die leden aan leukemie. Wetenschappers concluderen in Cell dat de tumorcellen niet in de strandgapers zelf kunnen zijn ontstaan. Bij dieren zijn nog twee soorten van overdraagbare tumorcellen bekend.

Brontosaurus heeft toch bestaan

De brontosaurus heeft daadwerkelijk bestaan. Vanaf 1903 dachten paleontologen dat de bekende dino met de lange nek te weinig afweek van de Apatosaurusomals apart geslacht te worden aangemerkt. Na uitgebreid onderzoek vonden Portugese en Engelse paleontologen dan toch voldoende afwijkingen.

Kaalplukken kan haargroei stimuleren

Een pijnlijke methode kan mannen wellicht van hun kaalheid verlossen. Het in een bepaald patroon plukken van haren kan aangroei op omringende plekken stimuleren. Zo lieten Chinese wetenschappers 1200 haren teruggroeien bij muizen, waarvan ze slechts 200 haren hadden afgeplukt, dat bleek uit een studie in Cell.

Lees ook:

Over de auteur

Yannick Fritschy

Yannick Fritschy is wetenschapsjournalist en redacteur bij New Scientist. Hij schrijft over alle wetenschappen, met een voorliefde voor sterrenkunde en taal. Daarnaast zit sport in zijn DNA. In zijn vrije tijd doet Yannick veel aan voetbal en hardlopen.Plaats een reactie