Het is een enorm muziekexperiment: op de website CrowdSound schrijven mensen die elkaar nog nooit ontmoet hebben samen een lied, door op de volgende noot te stemmen.

Beeld: Boston Public Library
Geen ruzie maken over de volgende noot, gewoon stemmen. Beeld: Boston Public Library

De site is een idee van Brendon Ferris, een programmeur uit de Dominicaanse Republiek. Ferris liet zich inspireren door het teamwork op sites als de online encyclopedie Wikipedia en Reddit, de nieuwssite waarop gebruikers bepalen welke berichten en commentaren bovenaan komen te staan.

Als mensen daar succesvol samenwerken, dacht hij, is hetzelfde misschien mogelijk met muziek. ‘Als de crowd bepaalt wat de volgende noot is, moet dat resulteren in iets dat goed klinkt voor de meeste mensen’, zegt Ferris.

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’
LEES OOK

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’

Medisch bioloog Yvette van Kooyk wil het immuunsysteem leren kankercellen aan te vallen door hun suikerjas-vermomming weg te knippen.

Op CrowdSound wordt het nummer noot voor noot geschreven, op een door Ferris bepaalde akkoordstructuur. Bezoekers luisteren naar wat er al geschreven is en kunnen vervolgens kiezen welke noot (of rust) er moet volgen. Na vijftig stemmen wordt de meest populaire keuze toegevoegd aan het lied en begint het opnieuw. Op het moment van schrijven hadden al bijna zesduizend mensen gestemd.

De akkoordenstructuur van het CrowdSound-nummer is al eerder succesvol toegepast in talloze popliedjes, zoals in onderstaande video wordt aangetoond.

Virtueel koor

Crowdsourcing is al een beetje succesvol in de muziekwereld, maar meestal met deskundig toezicht op het eindresultaat. In 2013 nodigde de Zweedse dj Avicii al mensen uit om op geluiden te stemmen en muziek in te dienen, waarvan de beste keuzes in zijn nummer X You werden verwerkt. De Amerikaanse componist Eric Whitacre voegde video’s samen van verschillende zangers om een ‘virtueel koor’ te creëren.

Het orkest van de stad Detroit, Michigan heeft in samenwerking met componist Tod Machover een symfonie gemaakt waar burgers aan bij konden dragen met geluiden uit de stad, zoals die van claxons en frisdrankblikjes. In het eindresultaat, dat in november gepresenteerd wordt, zullen de geluiden tot één stuk gemaakt worden, dat de stad representeert.

‘Met digitale techniek kun je een bevolkingsgroep bereiken die uit zichzelf niet zo snel een klassiek concert bezoekt’, zegt Chad Rochkind van het Detroit Symphony Orchestra. ‘Het is een uniek, artistiek experiment om de stemmen van verschillende mensen één stem te laten worden.’

Ferris is blij met hoe de nummers van CrowdSound tot nu klinken. ‘Het heeft mijn verwachtingen zeer overtroffen’, zegt hij. ‘Toen het met die eerste noten begon, realiseerde ik me dat dit geweldig zou worden.’

Saai

Ons muzikale brein
LEESTIP Ons muzikale brein – Wat muziek met ons doet Daniel Levitin, € 24,95 Bestel dit boek in onze webshop

David Cope, componist van de University of California, Santa Cruz heeft de site bezocht en op een noot gestemd. Hij denkt dat het idee potentie heeft, maar is bang dat de nummers muzikaal saai worden.

‘Iedereen heeft een andere smaak en dat is mooi,’ zegt Cope. ‘Maar als je op een statistische manier de gemiddelde voorkeur voor de beste noot laat bepalen, kom je per definitie op de grootste gemene deler uit.’

Je kunt hier beluisteren hoe het nummer vordert  – en op de volgende noot stemmen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees ook: