New Horizons is een van de door mensenhanden gemaakte objecten die het verst van de aarde verwijderd is. Deze ruimtesonde van de NASA is sinds kort ook verantwoordelijk voor de foto die op de grootste afstand van de aarde genomen is. Om het contrast te verbeteren is kleur toegevoegd aan het beeld van een ijzige rots in de Kuipergordel.

Deze foto is gemaakt met de verste camera ooit. Beeld: NASA / JHUAPL / SwRI Photo

Na zijn bezoek aan Pluto zette de ruimtesonde koers naar de Kuipergordel, op weg naar zijn volgende doelwit, een Kuipergordelobject genaamd 2014 MU69. Het is nu zo’n 41 keer zo ver van de aarde als de aarde van de zon verwijderd is. Slechts vier ruimtesondes zijn ooit zo ver van huis geweest: Voyager 1 en 2, en Pioneer 10 en 11

New Horizons is de eerste die een foto doorstuurt van zo ver weg. Zijn vier voorgangers stuurden geen beelden terug omdat hun camera’s uitgezet werden voordat ze zo ver kwamen.

‘Als we iets buitenaards ontmoeten, dan is het een machine’
LEES OOK

‘Als we iets buitenaards ontmoeten, dan is het een machine’

Oude sterren en pril leven – dat zijn de onderwerpen waar het hart van sterrenkundige Leen Decin harder van gaat kloppen.

Winterslaap

New Horizons is nog steeds op een missie om de Kuipergordel te bezoeken. Tijdens zijn reis naar de buitenste regionen van het zonnestelsel blijft de ruimtesonde meestal in ‘winterslaapmodus’ om energie te besparen. Van tijd tot tijd zet de vluchtleiding de camera aan om wat foto’s te nemen die naar de aarde gestuurd worden.

Govert Schilling leidt u rond door sterrenkundeparadijs Zuid-Afrika. Boek nu

De laatste keer dat dit gebeurde was op 5 december 2017. New Horizons nam toen een routinematige kalibratieafbeelding van een sterrenhoop en brak daarmee het record voor meest verafgelegen foto ooit gemaakt. Twee uur later brak het dit record opnieuw, met twee beelden van Kuipergordelobjecten, die tevens de foto’s zijn die het dichtst bij een dergelijk object gemaakt zijn. Van hier af aan is elke foto die New Horizons stuurt de verste foto ooit.

Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.

Lees verder: