Een Chinees bedrijf claimt dat het een quantumradar heeft ontwikkeld die stealthvliegtuigen kan waarnemen. De radar zou door de verstoring heen kunnen kijken die gevechtsvliegtuigen normaal gesproken aan het oog onttrekt.

Defensiegigant China Electronics Technology Group Corporation toonde het prototype begin deze maand tijdens een luchtshow in Zhuhai.

Stealthvliegtuigen ontwijken detectie door het leeuwendeel van de radiostralen die radarsystemen uitzenden een andere kant op te sturen. Normaal zouden die stralen van het oppervlak van het vliegtuig terugkaatsen naar het radarsysteem en zo de positie van het toestel verraden.

We zijn niet verslaafd aan  onze telefoons en hebben  geen ‘digitale detox’ nodig
LEES OOK

We zijn niet verslaafd aan onze telefoons en hebben geen ‘digitale detox’ nodig

Onszelf beschrijven als verslaafd aan onze telefoon werkt contraproductief, betoogt psycholoog Pete Etchells.

Joint Strike Fighter
Het is nog maar de vraag of onze Joint Strike Fighter straks Chinese radarsystemen kan ontwijken. Beeld: Robert Sullivan

Een quantumradar kan het trucje van stealthvliegtuigen in theorie het hoofd bieden. Het gebruikt daarvoor twee stromen van verstrengelde fotonen. Verstrengelde fotonen zijn lichtdeeltjes die een vreemde connectie met elkaar hebben, waardoor een verandering aan foton nummer één invloed heeft op foton nummer twee – zelfs als ze kilometers uit elkaar staan.

De eerste fotonenstroom van een quantumradar wordt uitgezonden, net als bij een standaard radarsysteem, en weerkaatst vervolgens tegen objecten in de lucht. De tweede stroom wordt echter niet uitgezonden, maar blijft in het radarsysteem zitten.

Weldoordachte fopperij

Omdat de fotonen verstrengeld zijn, kun je de teruggekeerde fotonen vergelijken met de fotonen die thuis zijn gebleven en zo alle achtergrondruis eruit filteren. Onder die ruis valt ook opzettelijke interferentie, zoals pogingen om de radar te storen of te misleiden. Wat je overhoudt, is een duidelijk beeld van het doelwit, zonder signalen van buitenaf.

‘Zonder onder de motorkap van het getoonde systeem te kunnen kijken, kunnen we er echter niet zeker van zijn dat dit geen weldoordachte fopperij is’, zegt Alan Woodward van de University of Surrey in het Verenigd Koninkrijk.

Gevaar

China staat er goed op als het gaat om quantumtechnologie. Zo verbaasde het land de rest van de wereld al met de snelheid waarmee het de eerste quantumsatellietcommunicatie ontwikkelde. Als de quantumradar echt is, dan zou het de eerste in zijn soort zijn.

Volgens Justin Bronk van de denktank Royal United Services Institute uit het Verenigd Koninkrijk zou deze technologie het vermogen van stealthvliegtuigen zoals bommenwerpers om onzichtbaar te blijven significant reduceren. Daarmee zou het missies niet noodzakelijkerwijs geheel een halt toeroepen, maar ze wel een stuk gevaarlijker maken.

Leestip: In het Het quantumtijdperk leest u alles over hoe quantumfysica het leven van alledag verandert. Bestel in onze shop – t/m 20 januari 2019 van € 32,50 voor € 24,99