Maastricht (NL) – De mosasaurus die vier jaar geleden gevonden is, heeft waarschijnlijk gevochten.


De 66 miljoen jaar oude mosasaurus die vier jaar geleden bij Maastricht gevonden werd, lijkt bij een knokpartij gewond geraakt te zijn. Op één van de ribben van Bèr (de bijnaam van het twaalf meter lange fossiele zeereptiel) zijn twee vreemde knobbeltjes te zien. Artsen van het Academisch Ziekenhuis Maastricht hebben het bot onderzocht: het blijkt dat Bèr een tijd lang met een gebroken rib heeft rondgezwommen.
Röntgenfoto's en een CT-scan, een soort driedimensionale röntgenfoto, laten zien dat de bobbeltjes óver de normale botstructuur heen gegroeid zijn en dat onder de bobbeltjes een klein scheurtje zit. Het bot onder de bobbels is verder niet aangetast, dus om een botontsteking of botkanker gaat het in ieder geval niet. Dat de rib op twee plaatsen gebroken is geweest lijkt de meest logische verklaring; bij het dichtgroeien van de breuk zijn de bobbeltjes ontstaan.

De röntgenfoto toont duidelijk het knobbeltje op het bot met daaronder het scheurtje.

Mosasauriërs hadden een vrij ruige levensstijl: knokpartijen en zelfs kannibalisme waren heel gewoon. Uit de Verenigde Staten kennen we mosasaurusfossielen met resten van soortgenoten in de buik en zelfs een fossiel waar een afgebroken tand in het achterhoofd van een andere mosasaurus was blijven zitten.
Bèr moet een forse dreun gehad hebben, want een rib van ruim drie centimeter dik barst niet zomaar. Toch is de rib niet helemaal gebroken, en uiteindelijk is de barst geheel dichtgegroeid. Bèr zal een tijd lang met een behoorlijk pijnlijke rib hebben rondgezwommen, maar uiteindelijk heeft hij de klap zonder al te veel problemen overleefd.
De gebroken rib van Bèr en de röntgenfoto's zijn vanaf zaterdag 15 maart te zien in het Natuurhistorisch Museum Maastricht. In het Natuurwetenschap & Techniek-artikel uit april 2002 kunt u meer lezen over Bèr.

Frouke Pieters