Golm (D) – Microcapsules met blusmiddelen zorgen in kunststoffen voor de brandveiligheid.


Kunststoffen hebben, naast alle voordelen, ook een belangrijk nadeel. Ze zijn brandbaar. Bij verhitting smelten ze en dienen dan als voedsel voor de vlam. Blusmiddelen binnenin de kunststof moeten rampen voorkomen.
Fabrikanten voegen brandvertragers en blusmiddelen toe aan kunststoffen. Die verslechteren helaas de mechanische en isolerende eigenschappen van de kunststoffen. Bovendien kunnen gebromeerde en gechloreerde toevoegingen zich door de kunststof verspreiden, daaraan ontwijken en dan metalen en elektronische onderdelen beschadigingen. Erg milieuvriendelijk zijn deze verbindingen ook niet.

In de melaminecapsule met een diameter van 20 micrometer bevindt zich rode fosfor. Deze fosfor vormt een alternatief voor gehalogeneerde brandwerende verbindingen.


Dr Gerald Lafler en zijn werkgroep aan het Fraunhofer-Institut für Angewandte Polymerforschung ontwikkelden microcapsules met blusmiddelen. De omhulsels van de capsules bestaan uit melamineharsen. Melamine, bekend van stekkerdozen en de handvatten van pannen, smelt niet zo snel en is moeilijk brandbaar. De vlamwerende stof bevindt zich in de capsule en komt pas vrij als de kunststof te heet wordt. Zelfs verbindingen die normaliter niet in kunststoffen kunnen worden opgenomen, kunnen dankzij de capsules toch stabiel in de kunststof een plek vinden. Voorbeelden daarvan zijn stikstof, koolstofdioxide en verbindingen die pas bij verhitting blusgassen ontwikkelen. De met gas gevulde microcapsules doorstaan moeiteloos fabricageprocessen zoals extrusie, granuleren en spuitgieten.

Erick Vermeulen