Een nieuwe genetische studie heeft in kaart gebracht hoe en wanneer Europeanen een blanke huid hebben gekregen. De eerste blanke Europeanen kwamen pas zo’n 8000 jaar geleden om de hoek kijken, zo rapporteert het internationale onderzoeksteam.
De wetenschappers onderzochten 83 skeletten die afkomstig zijn van zeven oude volken in Europa. Ze keken naar twee genen die sterk gerelateerd zijn aan huidskleur en het verliezen van pigment, SLC24A5 en SLC45A2. Het team ontdekte dat mensen die 8500 jaar v.C. leefden in Hongarije, Spanje en Luxemburg genen hadden die horen bij een donkere huidskleur – net als de eerste mensen die vanuit Afrika naar het Europese continent trokken. De oudste blanke genen bleken slechts 7700 jaar oud te zijn, en kwamen voor in Zweden. De onderzoekers vonden daar ‘lichte genen’ bij zeven skeletten.
Vitamine D
De blanke huid is waarschijnlijk geëvolueerd omdat deze huidskleur gunstig is voor mensen die leven in gebieden met weinig zon: een blanke huid stimuleert de aanmaak van vitamine D onder de invloed van zonlicht omdat het meer UV-licht absorbeert. Wetenschappers vermoeden dat de verandering ook te maken heeft met een gewijzigd dieet. Toen mensen minder vis gingen eten, raakten ze sterker afhankelijk van de vitamine D die hun huid aangemaakte.
'Stel een leeftijdsgrens in voor euthanasie bij psychisch lijden'
We moeten terughoudender zijn met het aanbieden van euthanasie bij psychisch lijden, stelt psychiater Jim van Os. Vooral bij jonge mensen.
Melk
De studie werpt nieuw licht op de evolutie van de blanke huid. Voorheen dachten wetenschappers dat Europeanen al 40.000 jaar geleden een blanke huid kregen, ongeveer rond de tijd dat de eerste mensen uit Afrika naar Europa kwamen. Ook een andere typische Europese eigenschap, de mogelijkheid om melk te verteren, blijkt met 4300 jaar jonger dan gedacht.
Lees ook: