Blanke Europese huid slechts 8000 jaar oud

Een nieuwe genetische studie heeft in kaart gebracht hoe en wanneer Europeanen een blanke huid hebben gekregen. De eerste blanke Europeanen kwamen pas zo’n 8000 jaar geleden om de hoek kijken, zo rapporteert het internationale onderzoeksteam.

De blanke huidskleur komt pas net om de hoek kijken. Bron: Wikimedia Commons/Giovanni Dall'Orto
De blanke huidskleur komt pas net om de hoek kijken.
Bron: Wikimedia Commons/Giovanni Dall’Orto

De wetenschappers onderzochten 83 skeletten die afkomstig zijn van zeven oude volken in Europa. Ze keken naar twee genen die sterk gerelateerd zijn aan huidskleur en het verliezen van pigment, SLC24A5 en SLC45A2. Het team ontdekte dat mensen die 8500 jaar v.C. leefden in Hongarije, Spanje en Luxemburg genen hadden die horen bij een donkere huidskleur – net als de eerste mensen die vanuit Afrika naar het Europese continent trokken. De oudste blanke genen bleken slechts 7700 jaar oud te zijn, en kwamen voor in Zweden. De onderzoekers vonden daar ‘lichte genen’ bij zeven skeletten.

Vitamine D

De blanke huid is waarschijnlijk geëvolueerd omdat deze huidskleur gunstig is voor mensen die leven in gebieden met weinig zon: een blanke huid stimuleert de aanmaak van vitamine D onder de invloed van zonlicht omdat het meer UV-licht absorbeert. Wetenschappers vermoeden dat de verandering ook te maken heeft met een gewijzigd dieet. Toen mensen minder vis gingen eten, raakten ze sterker afhankelijk van de vitamine D die hun huid aangemaakte.

Melk

De studie werpt nieuw licht op de evolutie van de blanke huid. Voorheen dachten wetenschappers dat Europeanen al 40.000 jaar geleden een blanke huid kregen, ongeveer rond de tijd dat de eerste mensen uit Afrika naar Europa kwamen. Ook een andere typische Europese eigenschap, de mogelijkheid om melk te verteren, blijkt met 4300 jaar jonger dan gedacht.

Lees ook:

Over de auteur

Ans Hekkenberg

Ans is redacteur bij New Scientist. Ze studeerde natuur- en sterrenkunde en wetenschapscommunicatie. Ze is fanatiek gamer en stripboekenfanaat. Volg Ans (@GirlForScience) ook op Twitter en Instagram.6 Reacties

 • Jan Haagsma

  | Beantwoorden

  Hoe zit het dan met lactose intolerantie?

  • Ans

   | Beantwoorden

   Zie laatste zin: “Ook een andere typische Europese eigenschap, de mogelijkheid om melk te verteren, blijkt met 4300 jaar jonger dan gedacht.” 🙂

  • Tijl

   | Beantwoorden

   @ jan Haagsma : lactoseintolerantie
   kijk even op https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/lactose-intolerantie
   Lactoseintolerantie is het volledig of partieel ontbreken van het enzyme lactase dat lactose of melksuiker omzet. De oorzaak hiervan is meestal genetisch bepaald op enkele uitzonderingen na. Dus… is de intolerantie nog jonger dan het verteren van melk zelf. Anders had er nooit intolerantie kunnen ontstaan Iets wat er nooit geweest is kan je ook niet weglaten of doen ontbreken

 • De zeep specialist

  | Beantwoorden

  Ik weet niet in hoeverre ik dit moet geloven. 50.000 jaar geleden liep de mens al rond, toen waren er ook echt wel mensen met een blanke huid. Er waren ook donkere mensen met rood haar.

Plaats een reactie