Heb je de hele dag op de bank gehangen? Geen puf om af te wassen? Kun je het niet opbrengen om te gaan sporten? Wees niet bang: luiheid lijkt een prima overlevingsstrategie.

Luiheid staat meestal in een niet al te best daglicht. Onder de term Acedia staat het verschijnsel zelfs bekend als een van de zeven hoofdzonden. Maar hoe zonde is het eigenlijk om weinig energie te verbruiken? Volgens een onderzoek van de University of Kansas in de VS is luiheid juist een manier om een soort voor uitsterving te behoeden.

Analyse

De onderzoekers bekeken 299 soorten schelpdieren en buikpotigen in de Atlantische Oceaan, van vijf miljoen jaar geleden (Plioceen) tot nu. Van al die soorten bepaalden ze de stofwisselingssnelheid. Die stofwisselingssnelheid bepaalt hoeveel energie een organisme nodig heeft om zijn dagelijks leven te leiden.

Nieuwe technologie onthult het verborgen leven van dinosauriërs
LEES OOK

Nieuwe technologie onthult het verborgen leven van dinosauriërs

Van migrerende planteneters tot toegewijde ouders: paleontologen ontrafelen stukje bij beetje het gedrag van dinosauriërs.

Eén van de 299 soorten uit het onderzoek was de Arcinella cornuta. Beeld: Neogene Atlas of Ancient Life / University of Kansas

Uit die grootschalige analyse kwam een duidelijk verband naar voren tussen de stofwisselingssnelheid en de kans op uitsterving. Hoe meer energie de diertjes nodig hadden per dag, hoe groter de kans dat ze inmiddels uitgestorven waren. Dat gold vooral voor soorten die een kleine leefomgeving hadden.

Luie onderzoekers

De onderzoekers waren zelf ook een beetje lui. Ze bekeken alleen deze schelpdieren en buikpotigen, omdat daar nu eenmaal veel gegevens over beschikbaar waren. Gezien de grootte van het onderzoek gaan de onderzoekers er zelf vanuit dat hun resultaten ook voor andere soorten gelden. Maar zeker weten de onderzoekers nog niet of luiheid ook een goede overlevingsstrategie is bij andere diersoorten. Dat vervolgonderzoek stellen ze, geheel in stijl, nog even uit.

Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.

Lees ook: