Doe mee aan een onderzoek van de Universiteit Leiden naar het gebruik van ‘breindoping’: middelen die je gebruikt om het functioneren van je hersenen te verbeteren.
Veel mensen beginnen de werk- of studiedag met een kop koffie. Omdat het lekker is, maar ook omdat ze het gevoel hebben dat het bakkie pleur helpt om ‘scherper’ en geconcentreerder te zijn. Daar valt veel voor te zeggen. Meerdere wetenschappelijk onderzoeken hebben aangetoond dat cafeïne een ‘coginitive enhancer’ is, oftewel een stofje dat sommige hersenfuncties (tijdelijk) kan verbeteren. ‘Breindoping’, dus.
Cafeïne is niet de enige vorm van breindoping. Er zijn veel meer natuurlijke en chemische middelen waaraan, al dan niet terecht, een positieve invloed op de hersenen wordt toegeschreven. Zo slikken sommige studenten ADHD-medicijnen als Ritalin of Concerta om zich beter te kunnen concentreren. Ook zijn er steeds meer voedingssupplementen die beloven de cognitieve prestaties te verbeteren.
Ieder mens een persoonlijk dieet
Gezondheidseconoom Milanne Galekop onderzocht gepersonaliseerde diëten. Zijn die echt de moeite en de kosten waard?
Betrouwbare cijfers over het gebruik van cognitive enhancers zijn er niet. Om een indruk te krijgen hoe wijdverbreid het gebruik van ‘breindoping’ is, wie de gebruikers zijn en wat hen motiveert, hebben onderzoekers van Universiteit Leiden een enquête opgezet. Invullen kost ongeveer vijf minuten. Wil je hieraan meewerken? Surf dan naar
https://leidenuniv.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_bEGi5XtfynELDQF
Binnenkort lees je bij New Scientist meer over de resultaten.