Onderzoek naar breindoping

Doe mee aan een onderzoek van de Universiteit Leiden naar het gebruik van ‘breindoping’: middelen die je gebruikt om het functioneren van je hersenen te verbeteren.

Onderzoekers van de Universiteit Leiden willen graag weten wat jij gebruikt om je hersenen een oppepper te geven. Ga direct naar het onderzoek

Veel mensen beginnen de werk- of studiedag met een kop koffie. Omdat het lekker is, maar ook omdat ze het gevoel hebben dat het bakkie pleur helpt om ‘scherper’ en geconcentreerder te zijn. Daar valt veel voor te zeggen. Meerdere wetenschappelijk onderzoeken hebben aangetoond dat cafeïne een ‘coginitive enhancer’ is, oftewel een stofje dat sommige hersenfuncties (tijdelijk) kan verbeteren. ‘Breindoping’, dus.

Cafeïne is niet de enige vorm van breindoping. Er zijn veel meer natuurlijke en chemische middelen waaraan, al dan niet terecht, een positieve invloed op de hersenen wordt toegeschreven. Zo slikken sommige studenten ADHD-medicijnen als Ritalin of Concerta om zich beter te kunnen concentreren. Ook zijn er steeds meer voedingssupplementen die beloven de cognitieve prestaties te verbeteren.

Betrouwbare cijfers over het gebruik van cognitive enhancers zijn er niet. Om een indruk te krijgen hoe wijdverbreid het gebruik van ‘breindoping’ is, wie de gebruikers zijn en wat hen motiveert, hebben onderzoekers van Universiteit Leiden een enquête opgezet. Invullen kost ongeveer vijf minuten. Wil je hieraan meewerken? Surf dan naar

https://leidenuniv.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_bEGi5XtfynELDQF

Binnenkort lees je bij New Scientist meer over de resultaten.

1 Reactie

  • Bas

    | Beantwoorden

    Als je je niet kunt concentreren is dat (bij gezonde mensen) geen symptoom van een gebrek aan koffie of andere brain enhancers. Veel logischer is het om te kijken naar iemands levenstijl. Zo is bijvoorbeeld alom bekend dat fysieke vermoeidheid (d00r sporten of fysieke arbeid) je slaap verbetert en een goede slaap draagt bij aan het verwerken van de impulsen van overdag. Zodat je de volgende dag weer fris aan de slag kan en je hersenen weer helder zijn. Andere factoren kun je vinden in je voedingspatroon. Niet alleen wat je eet en drinkt maar ook wanneer je dat doet. Wanneer je dag in dag uit met een diepvriespizza en cola tot diep in de nacht zit te gamen, en de volgende ochtend je niet kunt concentreren, ligt dat niet aan gebrek aan de hier genoemde hulpmiddelen. Ook van koffie is bekend dat het slechts een korte piek geeft om daarna weer dieper te zakken.

Plaats een reactie