De Nederlandse wetenschapsjournalistiek is veel dank aan Chriet Titulaer verschuldigd, stelt New Scientist-hoofdredacteur Jim Jansen.
Voor mij als kind van de jaren zeventig was Chriet Titulaer een fenomeen. Het internet bestond nog niet, nieuws haalde je uit de gedrukte krant en Nederland had slechts twee televisienetten. En op een van die netten verscheen hij met grote regelmaat.
Titulaer, niet alleen sterrenkundige, maar ook presentator van Wondere wereld, was waarschijnlijk de eerste wetenschappelijke popularisator van ons land. Maar diehard New Scientist-lezers – en die zijn er gelukkig nog in overvloed – kennen Titulaer al veel langer.
Dossier: Zo sport je slimmer
In het dossier 'Zo sport je slimmer' duiken we diep in sportkwesties. Ontdek wat de slimste manier is om fit(ter) te worden.
In juni 1966 deed hij in Natuur en Techniek, de voorloper van New Scientist, de voorspelling dat de maanlanding een televisie-evenement zou worden. U weet wat er drie jaar later gebeurde. De toen pas 26-jarige Titulaer gaf live commentaar, hetgeen zorgde voor zijn definitieve doorbraak.
Titulaer voorspelde Wikipedia, Facetime en online shopping
De Nederlandse wetenschapsjournalistiek is veel dank aan Titulaer verschuldigd. In de jaren tachtig deed hij een groot aantal uitspraken die nu – dertig jaar later – voor een groot deel zijn uitgekomen. Miljoenen mensen maken dagelijks gebruik van Wikipedia, wat Titulaer voorspelde als ‘interactieve encyclopedie’. Ook had hij het aan het juiste eind toen hij zei dat glasvezelcommunicatie een grote rol zou gaan spelen. Wat wij nu Facetime noemen, was volgens Titulaer een beeldtelefoon en dat we en masse online onze inkopen zouden doen, noemde hij destijds telewinkelen.
Chriet Titulaer was een bijzonder karakter. Hij schreef over technische zaken die een normaal mens amper kon bevatten. Met zijn typerende baard en dito accent verwierf hij een ware cultstatus en daarnaast was hij ook niet vies van een beetje bluf. Bij de maanlanding had hij geen idee of een bepaalde krater Aristarchus of Tycho was. Het was hem om het even, vertelde hij later, want niemand was toch in staat om het te controleren.
Elke dag een artikel
Het leuke aan Titulaer is dat hij het soms ook helemaal mis had. In 2002 dacht hij dat het internet nooit echt gebruikt zou gaan worden. Toen al was het volgens hem achterhaald. ‘Internet gaat toch een prachtige toekomst tegemoet?’ werd hem in Carp gevraagd. ‘Dat zijn uw woorden. Ik geloof daar niet in’, was zijn reactie.
Chriet Titulaer schreef verder een halve kast met boeken, was medeoprichter van het Huis van de Toekomst, en organiseerde in 1986 de ruimtevaartmanifestatie Space ’86.
Voor New Scientist-voorloper Natuur en Techniek schreef hij vanaf halverwege jaren zestig tot in de jaren tachtig een groot aantal boeiende artikelen. Als eerbetoon stellen we deze hele week elke dag een artikel beschikbaar.
Lees verder:
- Chriet Titulaer: ‘We kunnen via live-uitzending getuige zijn van de eerste mens op de maan’
- Chriet Titulaer over de beeldplaat: ‘Een cursus Russisch volgen zonder dat Teleac hem uitzendt’
- Chriet Titulaer over leven in de ruimte: ‘Privacy is moeilijk te realiseren’
- Chriet Titulaer: ‘Japan zal een wereldmacht worden in het informatietijdperk’
- Chriet Titulaer over landmeetkunde met satellieten: ‘Alle klassieke methoden worden overboord gezet’