Vrijdag 31 mei zijn ze te bewonderen tijdens New Scientist Live in TivoliVredenburg in Utrecht: de finalisten van de Wetenschapstalent 2019-verkiezing. Kun je daar niet op wachten? Beluister dan de podcasts van Makkelijk Praten. Daarin vragen Adriaan en Sander deze week elke dag een andere finalist het hemd van het lijf.

De vijf jonge onderzoekers die kans maken op de titel Wetenschapstalent 2019 bestormen op dit moment de wetenschappelijke wereld. De ethiek van biotechnologie, het beschermen van onze kusten, migrerende planten door klimaatverandering, eenzaamheid bij jongeren of claims rondom gezonde voeding: met het onderzoek dat de vijf talenten in deze vakgebieden uitvoeren, dragen zij hun steentje bij aan de wereld van morgen.

De podcastserie Makkelijk Praten heeft deze week elke dag een van de vijf finalisten over de vloer. Wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack en televisiemaker Sander Denneman onderwerpen ze aan een spervuur van vragen. Wat houdt hun onderzoek in? Wat voor spectaculaire resultaten hebben ze geboekt? En wat hopen ze te bereiken? Binnen een minuut of veertig ben je helemaal op de hoogte.

De ongefilterde waarheid: de wetenschap achter het effect van cafeïne
LEES OOK

De ongefilterde waarheid: de wetenschap achter het effect van cafeïne

Volgens onderzoek naar cafeïne zijn koffie en decaf goed voor de gezondheid, maar kunnen energiedrankjes juist gevaarlijk zijn.

Maandag: Zoë Robaey

Zoë Robaey onderzoekt manieren om samen met verschillende partijen in de biotechnologie te bepalen wat goed is. Deze partijen brengen in zulke discussies hun eigen waarden en kwaliteiten in. Robaey onderzoekt wat men van elkaar kan leren, zodat nieuwe biotechnologie ondanks alle onzekerheden op een verantwoorde manier kan worden ontwikkeld en toegepast.

Dinsdag: Matthieu de Schipper

Matthieu de Schipper maakt met kleurstoffen de stroming van water en menging met zand inzichtelijk. Kustgebieden lopen gevaar als gevolg van klimaatverandering. Om ze te beschermen moeten we proactief ingrijpen. Zo kan het verbreden van een klein stukje kust een groot gebied voor langere tijd beschermen. De inzichten die De Schipper in zijn onderzoek opdoet dragen bij aan dit soort oplossingen.

Woensdag: Jonas Lembrechts

Jonas Lembrechts brengt de verspreiding van plantensoorten in kaart en achterhaalt welke rol klimaatverandering en menselijk landgebruik hierin spelen. Met die informatie kunnen we de natuur helpen zich aan te passen. Zo hoopt Lembrechts zijn steentje bij te dragen in de strijd tegen afnemende biodiversiteit.

Donderdag: Gerine Lodder

Gerine Lodder laat zien dat eenzaamheid onder jongeren een groot probleem is. Eenzaamheid leidt vaak tot problemen zoals depressie en vroegtijdig schoolverlaten. Lodders onderzoek leidde tot Kamervragen en een aangenomen motie die ervoor pleitte om aandacht voor eenzaamheid voortaan ook op jongeren te richten.

Vrijdag: Alie de Boer

Alie de Boer bekijkt hoe je wetenschappelijk kunt vaststellen of voeding juridisch gezien veilig en gezond is. Ze zoekt bijvoorbeeld antwoord op de vraag hoe je de gezondheidseffecten van een geheel product in kaart kunt brengen.

De vijf finalisten zullen hun spraakmakende onderzoeksprojecten verder toelichten tijdens het evenement New Scientist Live op 31 mei in Tivoli Vredenburg in Utrecht. Daar wordt bekend wie, na stemming van publiek en jury, het Wetenschapstalent 2019 is.