New Scientist Live

In navolging van vier fantastische voorgaande edities, komt New Scientist Live opnieuw terug in Tivoli Vredenburg. Op 31 mei 2019 beklimmen drie toonaangevende wetenschappers en vijf genomineerde jonge wetenschapstalenten het podium. Ze nemen je mee in hun onderzoek en leggen uit waarom juist dit onderzoek toegevoegde waarde heeft. New Scientist Live is een collage van kennis en talent, een collage van wetenschap, in één avondvullend programma.

Dezelfde avond wordt het New Scientist Wetenschapstalent 2019 uitgeroepen. Deze jaarlijkse prijs wordt uitgereikt aan de meest veelbelovende jonge wetenschapper van België en Nederland. Alle universiteiten in Vlaanderen en Nederland selecteren hun beste jonge talenten en New Scientist maakt een top-25. Publiek en jury brengen een stem uit op het meest veelbelovende talent. De beste vijf jonge wetenschappers staan tijdens New Scientist Live op het podium.

New Scientist Live – Uitreiking Wetenschapstalent 2019
Tijd: 19:30-22:00
Locatie: Tivoli Vredenburg

Bestel hier uw kaarten

Sprekers

Frans de Waal
Foto: Bob Bronshoff

Frans de Waal is een Nederlands-Amerikaanse bioloog en primatoloog, bekend om zijn onderzoek naar gedrag en sociale intelligentie van primaten (apen, halfapen, mensapen en mensen). Zijn vergelijkingen tussen mensen en andere diersoorten maakten van hem ’s werelds beroemdste primatoloog. Al in zijn eerste boek, Chimansee-politiek beschrijft De Waal dat cimpansees intelligent en emotioneel gedreven zijn.  De Waal begon zijn wetenschappelijke carrière als student in Nijmegen en Groningen en promoveerde in 1977 aan Universiteit Utrecht. Inmiddels is hij professor bij de afdeling Psychologie aan Emory University en is directeur van het Living Links Center in Atlanta (VS).

Foto: Karel Duerinckx

Katleen Gabriels is moraalfilosofe aan Maastricht University en richt zich op computerethiek. Ze studeerde Germaanse talen en Moraalfilosofie aan de Katholieke Universiteit Leuven, Universiteit Gent en Universiteit van Helsinki. Gabriëls promoveerde aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) met een onderzoek over moraliteit in de virtuele wereld. Gabriëls schreef in 2016 het boek Onlife. Hoe de digitale wereld je leven bepaalt.

Inge Loes ten Kate is astrobiologe bij de Faculteit Geowetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Ze doet onderzoek naar organisch materiaal in ons zonnestelsel, hoe en of dat materiaal een bijdrage heeft geleverd aan het ontstaan van leven op aarde en andere planeten. Ze promoveerde op de afbraak van aminozuren op Mars aan de Universiteit Leiden en daarna werkte ze in het SAM-team (Sample Analysis at Mars) van NASA. In dat team hielp ze mee verschillende spectrometers te ontwikkelen voor missies op Mars en de maan, waaronder het SAM instrument op de Curiosity Rover, dat nu op het Mars oppervlak rondrijdt.

Bestel hier uw kaarten

Terugkijken: New Scientist Live 2018