Slangenbeten: een vergeten probleem

Met de internationale conferentie Snakebite: from science to society vraagt Naturalis Biodiversity Centre aandacht voor de preventie en behandeling van giftige slangenbeten. Door wetenschap, overheid, industrie, maatschappelijke en humanitaire hulporganisaties samen te brengen, wil de Leidse instelling de eerste stappen zetten om oplossingen te ontwikkelen voor de problemen die slangenbeten opleveren in de tropen.

Foto: Marten van Dijl/Naturalis

Elk jaar sterven wereldwijd meer dan 125.000 mensen aan een giftige slangenbeet. En nog eens twee tot drie keer zo veel mensen overleven de beet, maar houden er wel blijvende schade aan over. Vooral in arme gebieden in Afrika en Azië gaat het vaak mis.

Hoewel er tegengif bestaat, bereikt dit vaak de slachtoffers niet of laat door een gebrekkige infrastructuur, te weinig voorraden of een te hoge prijs. De gevolgen zijn niet alleen vervelend voor de slachtoffers, maar ook voor hun familie, hun omgeving en de lokale economie. Ze hebben bijvoorbeeld schulden door de medische kosten, kunnen niet werken door een handicap en gebeten meisjes kunnen vaak niet meer trouwen.

Toch krijgt dit probleem maar weinig aandacht. In 2017 riep de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) slangenbeten uit tot vergeten tropische ziekte.

Om hier verandering in te brengen organiseert  Naturalis op 21 en 22 juni 2018 de conferentie Snakebite: from science to society, waar  wetenschap, overheid, industrie en hulporganisaties bij elkaar komen om samen een oplossing te zoeken.

Stuur je poster in

Voor de conferentie is Naturalis op zoek naar wetenschappers, studenten en andere geïnteresseerden die hun onderzoeksresultaten willen presenteren op een poster. Ook onderzoek dat niet direct gaat over slangen en (anti)gif is welkom. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als beleid, het stellen van een diagnose, culturele aspecten, productie en verspreiding van medicijnen, preventie en langetermijneffecten van slangenbeten. De beste poster of presentatie maakt kans op een kosteloze publicatie in het open acces-tijdschrift Toxins.

De deadline voor het opsturen van de posters is 4 mei 2018.

Voor meer informatie zie: snakebite.naturalis.nl/call-for-entries

New Scientist is mediapartner van Snakebite. From science to society
New Scientist is mediapartner van Snakebite. From science to society