Sommige mensen hebben genoeg aan vijf uur slaap, zoals Thomas Edison, die de gloeilamp ontwikkelde om minder tijd in zijn bed te hoeven doorbrengen. Slechts 1,5 procent van de bevolking slaapt meer dan tien uur per nacht, net als Albert Einstein. Hoeveel uren je ook in Morpheus’ armen doorbrengt, het staat vast dat we slaap nodig hebben om te kunnen functioneren.
In het boek Welterusten! onderschrijft klinisch-psycholoog Stefan Lucius het belang van een goede nachtrust. Alle basisinformatie over slaap en slaapstoornissen zijn in het boek terug te vinden. Naast achtergronden staan er ook veel interessante weetjes en tips in. Wist je bijvoorbeeld dat je alleen door de hersenactiviteit te meten met zekerheid kunt zeggen of iemand slaapt? Mensen kunnen namelijk ‘microslaapjes’ doen met hun ogen open, zelfs zonder dat ze zich daarvan bewust zijn.
Slaap heeft nog meer verrassende kanten. Het lijkt er namelijk op dat als we moe zijn, bepaalde hersengebiedjes vanzelf in slaap vallen terwijl we gewoon wakker zijn. Handig is dat niet, want door die plaatselijke slaapjes kunnen we minder goed nadenken en gaan we fouten maken. Een van beide hersenhelften laten slapen en zelf gewoon blijven functioneren, zoals sommige vogels en ook dolfijnen kunnen, zit er voor ons dus niet in.
Ondanks het belang van slaap voor onze gezondheid schenken we er meestal pas aandacht aan wanneer hij verstoord raakt. Het grootste gedeelte van Welterusten! is dan ook gewijd aan slaapstoornissen. Het blijkt bij jong en oud voor te komen, in allerlei varianten – volgens Lucius heeft de wetenschap inmiddels zo’n 88 verschillende slaapstoornissen geteld.
Driekwart van de mensen met slaapproblemen praat er nooit over. Volgens Lucius is dat een kwalijke zaak. Slaapproblemen zijn zo wijdverbreid dat je mag spreken van een ‘moderne epidemie’.
- Welterusten!
Over slaap en slaapstoornissen - Stefan Lucius
- Uitgeverij Boom
- € 24,90