In een tijd waarin begrippen als fake news en alternatieve feiten lijken te floreren, laat journalist Tom Phillips zien dat er niets nieuws onder zon is. Liegen, bedriegen en flauwekul zijn van alle tijden.
Het internet barst uit zijn voegen van het nepnieuws en de desinformatie, terwijl de vorige president van de Verenigde Staten de belichaming van het begrip ‘alternatieve feiten’ leek te zijn. Er wordt dan ook vaak beweerd dat we in een post-truth-tijdperk leven. Maar ironisch genoeg is die bewering zelf juist onzin, stelt journalist Tom Phillips in zijn boek Waarheid.
Aan de hand van vermakelijk beschreven, vaak tragikomische voorbeelden uit het verleden illustreert Phillips dat er eigenlijk nooit een tijd was waarin de waarheid alleenheerser was. Zo zien we dat nepnieuws al minstens zo oud is als de eerste kranten, dat de geschiedenis uitpuilt van de geraffineerde oplichters, en dat onbedoelde fouten om de haverklap uitgroeien tot algemeen geaccepteerd ‘feit’. En misschien wel het meest confronterend: Phillips laat zien hoe we allemaal (onbewust) liegen en bijdragen aan het verspreiden van onwaarheden.
Door de droogkomische schrijfstijl leest het boek niet alleen vlot weg, maar weet het ook de absurditeit van de beschreven situaties goed te benadrukken. Hierdoor verwonder je je er als lezer regelmatig over hoe makkelijk mensen telkens toch meegaan in de meest ongelooflijke onwaarheden. Wat tegelijk de vraag oproept: hoe vaak geloof ík iets dat eigenlijk helemaal niet waar is?