In Van savanne tot stad beschrijft geograaf Christian Grataloup niet alleen de geschiedenis van samenlevingen wereldwijd, ook onderzoekt hij hoe de plek waar we woonden die beïnvloedde.

In zijn nieuwe boek Van savanne tot stad tekent Christian Grataloup een wereldgeschiedenis op. Zijn uitgangspunt: de geschiedenis van een plek wordt beïnvloed door die van een plek verderop. Daarmee probeert de Franse geograaf een alternatief te bieden voor de eurocentrische geschiedschrijving die je in menig schoolboek terugvindt.

Opgeknipte wereld

Grataloup deelt de wereld op in twee gebieden. Ten eerste de ‘Eufraziatische’ As, die het huidige Zuid-Europa, Noord-Afrika en grote delen van Azië beslaat, met veel onderling contact. Ten tweede de gebieden daarbuiten, waartussen veel minder interactie plaatsvond.

Deze scheiding kan verklaren hoe bepaalde gebieden elkaars ontwikkeling beïnvloedden, maar was niet absoluut. De verspreiding van de zoete aardappel in India en China valt bijvoorbeeld terug te voeren op ‘perifere’ Polynesiërs, die de plant meenamen uit Zuid-Amerika.

Wat als?

Grataloup verrijkt zijn boek met ‘wat als?’-scenario’s. Wat als de Chinezen hun ontdekkingsreizen niet hadden gestaakt? Wat als de koe van origine Amerikaans was geweest? Door in te spelen op geografische en sociale contexten beantwoordt hij de vraag welke alternatieve geschiedenissen wel en niet realistisch zijn.

Het boek biedt een nieuw en leerzaam perspectief op de geschiedenis. Door de vele details over groepen, rijken en periodes is het soms wel lastig om de rode draad te volgen. Hierdoor leest het boek niet altijd even makkelijk weg. Gelukkig bieden de bijgevoegde kaarten hulp.