Bij het naar zijn hand zetten van de aarde veroorzaakte de mens klimaatverandering. Moeten we dezelfde aanpak nu inzetten om die opwarming weer teniet te doen? Daarover gaat de tentoonstelling Design voor de planeet.
Tegenwoordig is er veel discussie over geo-engineering, het grootschalig ingrijpen in de systemen van de aarde, bijvoorbeeld om klimaatverandering tegen te gaan. De tentoonstelling Design voor de planeet van het Design Museum in Den Bosch neemt de bezoeker mee langs onze lange geschiedenis van het aanpassen van de aarde.
Vroegere wereldbewoners droomden al over het temmen van de oceanen en het bouwen van nieuw land. Met de bouw van de afsluitdijk en de Flevopolder hebben Nederlanders een deel van die dromen in de vorige eeuw gerealiseerd. Het idee dat we de aarde kunnen en mogen aanpassen is dus niet nieuw, maar waar ligt de grens?
Voors en tegens
In de tentoonstelling komen zowel voor- als tegenstanders aan het woord. Volgens sommigen kunnen we de gevolgen van geo-engineering niet overzien, en geven deze plannen mensen een excuus om CO2 te blijven uitstoten. Een beroemd voorbeeld van zo’n dubieus geo-engineeringproject is het Chaganmeer, een kunstmatig meer in Kazachstan gevormd door een nucleaire explosie in de jaren zeventig, dat tot op de dag van vandaag radioactief is. Anderen wijzen op de mogelijkheden van geo-engineering, zoals het afvangen van CO2 uit de lucht. Die stof kan vervolgens worden gebruikt in nieuwe producten zoals wodka.
De tentoonstelling nodigt bezoekers uit om zelf kritisch na te denken. Die worden daarbij geholpen door overzichtelijke verhalen, ondersteund door video’s, kaarten en oude objecten. Deze opzet maakt Design voor de planeet tot een leerzaam en verdiepend uitje.
De tentoonstelling Design voor de planeet is tot en met 12 januari 2025 te zien in het Design Museum Den Bosch.