In Poxx beschrijft oud-RIVM-directeur Roel Coutinho de bestrijding van pokken.
Pokken. De meesten kennen de ziekte vooral uit verwensingen, zoals pokkenweer en pokkenherrie. Niet gek, want de laatste pokkenuitbraak in Nederland vond plaats in Tilburg in 1951, en in 1980 werd de wereld pokkenvrij verklaard dankzij een vaccin. Een ziekte volledig uitroeien is sindsdien maar één andere keer gelukt: in 2010 met de veeziekte runderpest.
Voor het zover was, heeft pokken de mensheid duizenden jaren geteisterd en eiste de ziekte honderden miljoenen doden, schrijft de Nederlandse arts en oud-RIVM-directeur Roel Coutinho in Poxx. In dit interessante boek beschrijft hij op heldere wijze de omgang met en de bestrijding van pokken.
Coutinho put uit zijn eigen ervaringen in Bangladesh, waar hij in de jaren zeventig meewerkte aan de uitroeiing van pokken. Hij duikt ook in de geschiedenis van pokken, met een focus op Nederland. Hij eindigt met mogelijke manieren waarop pokkenvirussen de mensheid kunnen blijven plagen – denk aan labinfecties en de recente opleving van het apenpokkenvirus.
Het pokkenverhaal van Coutinho is dus nog steeds relevant. Ook als je kijkt naar het pokkenvaccinatieprogramma, dat niet zonder slag of stoot verliep. Er waren tegenstanders, die het vaccin niet genoeg getest of schadelijk achtten of die vonden dat je pokken ‘op natuurlijke wijze moest doormaken’, al dan niet vanuit geloofsovertuiging. Argumenten die doen denken aan die van antivaxers in de coronatijd.