In Onze bouwstenen behandelt Anja Røyne een flinke hoeveelheid scheikundige elementen in detail – en nog een heleboel meer.
Centraal in dit boek van de Noorse natuurkundige Anja Røyne staan de elementen die een belangrijke rol spelen in ons leven: ijzer, aluminium, koolstof, fosfor enzovoort. Maar reken niet op een puur lesje scheikunde. Geologie, economie, ecologie, geschiedenis… Heel wat vakgebieden passeren de revue tijdens Røyne’s hink-stap-sprong door het periodiek systeem.
Neem goud. Daarvoor neemt Røyne ons mee naar Transsylvanië, waar de grootst bekende goudafzetting van Europa is te vinden. Eerst beschrijft ze de geologische processen die er lang geleden toe leidden dat het edelmetaal hier in zulke grote hoeveelheden terechtkwam. Vervolgens legt ze uit waarom wetenschappers denken dat goud het eerste metaal was dat de mens wisten te gebruiken, waarom dit element maar zo zelden verbindingen aangaat met andere elementen, hoe het door de eeuwen heen werd gewonnen en nog meer. Bovendien vertelt ze hoe belangrijk goud nu eigenlijk is voor onze economie en hoeveel er naar schatting nog van in de grond zit. Een ander had daar een heel boek mee gevuld, bij Røyne is het één hoofdstuk.
En dan houdt Onze bouwstenen het niet eens bij het bespreken van een aantal elementen. Het boek behandelt ook nog even in sneltreinvaart het ontstaan van het universum, het zonnestelsel, de aarde en het leven. En aan het eind blijkt er ruimte voor een aantal hoofdstukken over energieproblematiek en grondstoffenschaarste. Een behoorlijk rijk boek dus, dat ook nog eens lekker vlot geschreven is.