Afkoeling nodig deze zomer? Met het boek Het hoge Noorden waan je je binnen een paar zinnen kilometers ver binnen de poolcirkel. Deze ‘encyclopedie van de Arctis’ behandelt van A tot Z de interessante wetenschap die schuil gaat achter het Noordpoolgebied.

De Zadelrob leeft in de Noordelijke IJszee rond de Noordpool. Foto: Lwp Kommunikáció
De zadelrob leeft in de Noordelijke IJszee rond de Noordpool. Foto: Lwp Kommunikáció

De Noordpool is een even betoverend als kwetsbaar stukje aarde. Het is het leefgebied van plant- en diersoorten die je nergens anders op aarde vindt: poolhazen, zadelrobben, ijsberen, maar ook de poolpapaver en de poolwilg hebben hier hun thuisbasis. Helaas staat deze unieke omgeving door menselijke invloeden onder druk.

Louis Beyens, emeritus hoogleraar biologie aan de Universiteit Antwerpen, komt daarom misschien wel net op tijd met Het hoge Noorden – Een encyclopedie van de Arctis. Hij behandelt hierin niet alleen voor de hand liggende onderwerpen (hoe bouw je een beetje fatsoenlijke iglo?), maar laat je ook kennis maken met onbekendere kanten van de Noordpool. Wat is een pingo? Waar kun je qiviut voor gebruiken? Onvermijdelijk komt ook de laatste stand van zaken rondom klimaatverandering aan bod.

Protoplasma

Het hoge Noorden Louis Beyens €29,99 Bestel in onze webshop
Het hoge Noorden Louis Beyens € 29,99 Bestel in onze webshop

Je krijgt met dit boek een wetenschappelijk dichtgetimmerde encyclopedie voorgeschoteld. Het is dan ook geen pageturner. Zinnen zoals ‘Terzelfder tijd neemt de concentratie van het celsap toe, waardoor het vriespunt van dat protoplasma verlaagt’, zijn geen uitzondering. Wil je alle informatie in je opnemen die Beyens je met bakken tegelijk toewerpt, dan moet je dus goed je kop erbij houden.

Dit neemt niet weg dat Het hoge Noorden een fijn boek is om door te grasduinen. Liefhebbers van verre streken, en al helemaal als het daar een beetje fris mag zijn, komen goed aan hun trekken. Bovendien kun je ervan op aan dat het met de wetenschappelijke uitleg wel snor zit. Zo kom je alles te weten over de Noordpool, van atmosferische fenomenen tot zoetwatervissen, en kun je wegdromen naar – nu nog – een van de mooiste plekken op aarde.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees verder: