De televisieserie One Strange Rock over onze planeet aarde is een must watch voor wie geniet van de prachtige beelden van National Geographic.
Voor deze serie duiken we van diep onder de grond tot hoog boven de aarde, zien we superklein leven tot de enorme blauwe vinvis en volgen we dat leven van geboorte tot dood. En niet alleen óp aarde is gefilmd. Vanaf het International Space Station zien we hoe de aarde zich klein en kwetsbaar aftekent tegen de zwarte leegte van het heelal.
National Geographic heeft de reputatie om goede fotojournalistiek neer te zetten, en stelt met haar bewegende beelden in One Strange Rock ook zeker niet teleur. In een Planet Earth-achtige sfeer laat de serie ons zien wat de aarde en het feit dat wij daar leven zo speciaal maakt.
De missie van One Strange Rock is om ons vol bewondering te laten kijken naar onze eigen planeet. In elke aflevering staat een thema centraal dat iets vertelt over hoe uniek het is dat wij hier rondlopen. Dat wij hier al miljoenen jaren ongeveer evenveel zuurstof hebben, bijvoorbeeld, terwijl we toch druk aan het ademen en leven zijn op deze planeet.
Om dat gevoel van ontzag verder te versterken, vertelt elke aflevering een astronaut over zijn of haar ervaringen. Omdat zij als enigen de aarde verlaten hebben, hebben zij letterlijk op een ander blik op de aarde gehad. ‘Als je 400 kilometer boven de aarde zweeft, zie je de wereld op een andere manier,’ vertelt voormalig astronaut Leland Melvin in het persbericht.
De verhalen van de astronauten zijn verweven met het thema van de aflevering. Zo staat astronaut Chris Hadfield centraal in de aflevering Gasp over zuurstof. Hadfield vertelt hierbij over het moment waarop hij kostbare zuurstof uit zijn astronautenpak weg moest laten lopen in de ruimte. Of dat nodig was om de boodschap – hoe bijzonder onze planeet is – over te laten komen is de vraag, maar het vormt een interessante afwisseling met de verhalen over de aarde.
Al zijn die laatste indrukwekkend genoeg. Zo leer je in dezelfde aflevering ook dat de grootste ‘rivier’ in het Amazoneregenwoud niet tussen de bomen door stroomt, maar als wolken over haar toppen beweegt en zo enorme hoeveelheden water door de lucht verplaatst.
Het geduld van de nieuwsgierige kijker wordt soms overigens wel wat op de proef gesteld. Na de introductie van een onderwerp volgt vaak een betekenisvolle stilte die gevuld is met mooie shots, waarmee de makers je steeds even laten wachten op het antwoord. Maar voor wie houdt van natuurschoon is deze serie puur genieten.
De eerste aflevering van One Strange Rock wordt vanaf woensdag 28 maart, 21.00 uur uitgezonden op National Geographic.
Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.
Lees verder: