Wie zich wetenschappelijk verantwoord wil onderdompelen in de wereld van slaap en dromen, kan terecht bij twee nieuwe titels.

Pakweg een derde van je leven slaap je. Dat is niet niks. Stel, je wordt uiteindelijk negentig jaar. Dan lig je daarvan dus al gauw dertig jaar met dichte ogen op bed. Een gigantische tijdverspilling, denk je misschien, maar slapen en dromen blijken cruciaal voor onze gezondheid. Twee recent verschenen boeken duiken in de wereld die zich ’s nachts in ons brein afspeelt en beschrijven wat de wetenschap ons daarover kan vertellen.

Slaapencyclopedie

Het eerste is Nachtrust, een ware slaapencyclopedie. Psycholoog Dalena van Heugten, verbonden aan Maastricht University, neemt je erin mee langs de belangrijkste vragen die wetenschappers over het fenomeen slaap hebben onderzocht. Hoe werkt onze biologische klok? Wat is de functie van dromen? Welke gevolgen kan slechte nachtrust hebben?

Daarbij besteedt Van Heugten ruim aandacht aan de klinische praktijk. Ze ontmoet veel patiënten met psychische problemen die het gevolg kunnen zijn van slechte nachtrust of die, omgekeerd, slechte nachtrust in de hand werken.

Dromenland

Als we dromen gaat, zoals de titel al doet vermoeden, minder over het complete fenomeen slaap en probeert vooral een verklaring te vinden voor de bizarre werelden en gebeurtenissen die zich ’s nachts achter onze oogleden ontvouwen. Waar zijn die allemaal goed voor?

Psycholoog Antonio Zadra en psychiater Robert Stickgold beschrijven hoe het dromenonderzoek zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld en voegen hier hun eigen bouwsteentje, een model genaamd NEXTUP, aan toe.