Elke maand vraagt New Scientist een wetenschapper om een boekentip. Deze keer: hoogleraar organische chemie Bert Meijer raadt Makers van het leven aan.
‘Ik wil het eigenlijk niet zo noemen, maar het is een godswonder dat wij leven op aarde hebben. De unieke manier waarop moleculen in een cel samenwerken, is moeilijk te beschrijven. Toch is Esther Thole er ongelooflijk goed in geslaagd, in haar boek Makers van leven.
Thole sprak met veel wetenschappers die geïnspireerd zijn door de cel en het leven. Ze proberen te ontrafelen wat leven is, en hoe je dat kunt nabouwen. Daarbij brengt ze de passie van mensen mooi naar voren. Chemici kunnen in het laboratorium elk molecuul maken dat op aarde kan bestaan. Daarnaast snappen we elk los mechanisme van een complex levend systeem.
De vraag die overblijft: hoe bouwen we uit het niets een simplistische vorm van leven? Dat weet nog niemand, en dat is heel fascinerend. Veel mensen willen weten hoe leven is ontstaan op aarde, maar ik ben persoonlijk meer geïnteresseerd in een andere vraag: hoe zou je leven kunnen nabouwen in een laboratorium? Als dat lukt, begrijp je ook beter wat er zo uniek is aan de natuur.’