In de tentoonstelling Leve het leven van het Natuurmuseum Brabant wandel je van een groots tropisch regenwoud vol biodiversiteit naar stadse ecosystemen, waar dieren op geheel eigen wijze hun weg zoeken.
Zodra je één stap zet in de tentoonstelling Leve het leven in het Tilburgse Natuurmuseum Brabant, hoor je de tropische dieren om je heen fluiten, roepen en zingen. En voor je neus zie je ze ook – in opgezette vorm. Nu is het jouw taak om te raden welk geluid uit wiens keeltje komt. Ook kun je lezen over hoe ecosystemen in balans zijn doordat dieren elkaars voedsel, schoonmaker, bescherming of vervoer zijn.
Maar toen kwam de mens. In een mooi maar confronterend animatiefilmpje zie je hoe de mens steeds meer ruimte van de natuur afpakt. Eerst volgden we het ritme van de natuur als jager-verzamelaars, toen begonnen we de natuur naar onze hand te zetten als boeren en nu verknippen en verwoesten we de natuur. In de ‘Donkere Kamer’ wordt duidelijk dat de balans zoek raakt: dieren raken verstrikt in plastic, worden massaal gevangen tijdens de jacht, zijn slachtoffer van bosbranden en ga zo maar door.
Schade beperken
Vervolgens verandert de toon van de tentoonstelling. We zijn goed bezig om de schade te beperken door bijvoorbeeld dieren opnieuw uit te zetten. En sommige dieren hebben onze hulp niet eens nodig: die passen zichzelf aan aan het stadse leven. In het museum kun je beluisteren hoe stadse koolmezen een toontje hoger zingen en lezen over kauwen die onthouden wanneer restaurants het vuilnis buiten zetten.
Al met al is Leve het leven een treffende tentoonstelling met leuke dierenfeitjes verpakt in korte tekstjes. Ook is er oog voor de geluidsdetails. In het stuk over aanpassing aan de stad hoor je – net als in het tropisch regenwoud – de vogeltjes fluiten, maar af en toe slaat de kerkklok of vliegt er een vliegtuig over.
De tentoonstelling raakt de juiste toon voor een briljante balans tussen de serieuze boodschap, interactieve spelletjes en fascinatie voor de natuur. Het enige minpunt van deze tentoonstelling is dat-ie niet langer is.
Leve het leven
Natuurmuseum Brabant
Bezoek de website voor meer informatie.