In zijn regiedebuut Beyond toont astronaut André Kuipers wat je ziet als je in het internationale ruimtestation ISS voor het raam zweeft.

Een grote blauwe bol omgeven met witte rafelige flarden en een dun glanzend laagje atmosfeer. Majestueuze muziek begeleidt de draaiende aarde met haar besneeuwde bergtoppen en wervelende orkanen. Met de bioscoopfilm Beyond: Ode to the Earth toont André Kuipers zijn favoriete perspectief op de aarde: vanuit het ISS. Daarnaast ervaar je het reilen en zeilen van het astronautenleven op een van de meest bijzondere plekken die de mensheid ooit heeft weten te bouwen.

Ook bijzonder is de muzikale begeleiding. Toen Kuipers in 2011 in het ISS was, kwam hij via een videogesprek in contact met de inmiddels overleden componist Vangelis, onder andere bekend van de soundtrack van Blade Runner. In de daaropvolgende jaren raakten de twee bevriend, en besloten ze om samen te werken voor deze film. Zo komen wel veertig songs uit het repertoire van de Griekse muzikant langs. Daarnaast hoor je een speciaal nummer van dj Armin van Buuren, die een cover maakte van Vangelis’ track Pulsar.

De film bevat nauwelijks dialoog, maar heeft die ook niet nodig. De beelden, waaronder de elektrisch verlichte wereld bij nacht of bliksemstormen van bovenaf gezien, spreken voor zich. Je voelt de spanning als het ruimteschip van de astronauten aan het ISS koppelt en waant jezelf de rest van de film een medereiziger die – zonder de vereiste training te hebben hoeven doorlopen – dezelfde schoonheid mag aanschouwen. Voeg daar de prachtige muziek bij en je bent even met je hoofd boven de wolken.

Beyond: Ode to the Earth is vanaf 4 oktober 2024 te zien in de bioscoop.