Gedragswetenschapper Madelijn Strick ontleedt in Humor is een van de vier pijlers onder het universum het verschijnsel humor op wetenschappelijke wijze.
Wat vindt u de leukste grap? Misschien houdt u van een klassieke Herman Finkers: ‘En dan nu een waarschuwing voor de scheepvaart. Pas op.’ Of u hebt een voorkeur voor grappen die u een seconde lang verwarren: ‘Je kunt zeggen wat je wilt over dove mensen.’ Instagramfenomeen Kakhiel kan in ons land op een half miljoen fans rekenen: ‘In de ochtend wolkenvelden vanuit het oosten en rond middernacht de kans om doodgebeten te worden’ – aldus de weerwolf.
Waarom ‘werken’ deze grappen? En wat is de functie van humor? In Humor is een van de vier pijlers onder het universum (de andere drie ben ik vergeten) zoekt gedragswetenschapper Madelijn Strick naar het antwoord. Ze beschrijft humor als een Zwitsers zakmes met veel toepassingen: het heeft een smeeroliefunctie bij ongemakkelijke sociale interacties, het kan mensen beïnvloeden, overtuigen of charmeren, het biedt een manier om verdriet te verwerken en het kan je relatie redden.
De grappigste grap ter wereld
Stricks boek is niet grappig – het is ook niet grappig bedoeld. De auteur ontleedt humor vanuit wetenschappelijke invalshoeken: van evolutionaire functie tot impact op onze maatschappij.
Daarbij komen wel talloze grappen aan bod, wat het plezierig lezen maakt. Ook passeren veel grappenmakers de revue, waaronder onverwachte ‘komieken’ zoals Gandhi en Hitler.
Dit humorboek laat je niet hardop lachen, maar leert je wel om het lachen te waarderen. En voor wie dat niet genoeg is, sluit Strick het boek af met de – volgens de wetenschap – grappigste grap ter wereld. Die gaan we hier natuurlijk niet weggeven. Dat zou niet grappig zijn.