Op droogkomische toon verhaalt Het onzichtbare leven over al het kleine gespuis dat zich ophoudt in en rond uw lichaam.

Een Duitse huishoudhygiënist en microbioloog die een boek schrijft over ­bacteriën. Dat klinkt nou niet bepaald als een recept voor een wervelende bestseller die je in een adem uitleest. Zeker als zo’n boek ook nog eens om de zoveel pagina’s een lijstje bevat met tips voor goede microbiële washygiëne, een ­gepast handenwasregime of verstandig gebruik van antitranspirantdeo’s met aluminium. De uitgever moet zich even ­achter de oren hebben gekrabd toen de auteur zich met dit ­boekidee meldde.

Maar nee, dit is geen oersaai boek dat u vooral moet oppakken als u ’s avonds de slaap niet kunt vatten. Markus Egert, de huishoudhygiënist in kwestie, en zijn coauteur Frank Thadeusz vertellen met aanstekelijk enthousiasme en een flinke ­dosis onderkoelde humor over al het kleine gespuis dat zich ophoudt in uw lichaam en uw directe leefomgeving. Dat zijn trouwens niet alleen bacteriën. Onder zulke micro-organismen bevinden zich ook virussen, schimmels en andere akelige parasieten, zoals de schurftmijt of maden die uit (voornamelijk kinder-)bipsen kruipen.

Gezinsvirus

Een handig most-wanted-overzicht met de meest ­gezochte schurken uit het rijk der microben vertelt voor welke ‘booswichten’ de lezer thuis moet ­oppassen. Denk aan het noro­virus (‘een echt gezins­virus!’) dat via één geïnfecteerde, vaak een kind, een hele familie dagenlang in doffe ellende kan storten. Als ouder moet je eerst intensief voor je kinderen zorgen (‘bij wie het er aan alle kanten uitloopt’) alvorens je zelf een paar dagen aan de beurt bent. Volgens Egert, zelf vader van drie kinderen, rest er bij een dergelijke ­infectie eigenlijk maar één radicale maatregel om de rest van het gezin nog enige hoop te ­geven: het kind onder quarantaine in de kelder opsluiten. Na passages als deze komen de lijstjes met hygiënetips als geroepen.

Hoewel u nu misschien de ­indruk krijgt dat Het onzichtbare leven alleen gaat over gruwelmicroben die u maar beter kunt mijden, laat het boek zien dat deze viezeriken juist in de minderheid zijn. Veruit de meeste microben zijn ons gunstig ­gezind en ondersteunen ons immuunsysteem.

Jeuk

Huishoudhygiëne is geen sexy onderwerp. Maar Egert en Thadeusz zijn erin geslaagd er een boek over te maken waarvan u misschien af en toe jeuk krijgt, maar dat boeit van kaft tot kaft en dat u – als u hun ­gevoel voor humor deelt – leest met een lach op uw gezicht.

Het onzichtbare leven
Het onzichtbare leven is te bestellen in onze webshop.