Kit Yates hamert in Het grote verschil nog maar eens op het belang van wiskunde in het dagelijks leven.
Wat is het beste hulpmiddel om een virusuitbraak in te dammen? Niet een mondkapje of handschoenen, maar een goed wiskundig model. Alleen daarmee kun je de complexe patronen van virusverspreiding in kaart brengen, stelt wiskundig bioloog Kit Yates in Het grote verschil.
Het boek beschrijft hoe wiskunde ons dagelijks leven beïnvloedt. Sterker nog, het laat zien dat correct getalsgebruik vaak een kwestie van leven of dood is. Zo kregen in 2015 twee Engelse studenten in een experiment 30 gram cafeïne toegediend in plaats van 0,3 gram. De onderzoekers hadden het decimaalteken op hun telefoon te ver naar rechts gezet. De studenten overleefden het ternauwernood.
Behalve in het ziekenhuis maakt wiskunde onder andere het verschil in de rechtbank, op de beurs en in de media. Yates licht dat toe met vele voorbeelden uit het recente en verre verleden. Zijn doel is dat mensen het belang van wiskunde beter beseffen, zodat fatale flaters in de toekomst vaker worden vermeden.
Geen vergelijkingen
Het grote verschil wijkt ondanks de titel niet veel af van andere populairwetenschappelijke boeken over wiskunde in het dagelijks leven. Ook dit boek bevat geen enkele vergelijking en is gericht op mensen die op school hun belangstelling voor het vak hebben verloren. Het hoofdstuk over epidemiologie heeft natuurlijk een sterke actuele link, maar gaat helaas niet specifiek over het coronavirus.
Dankzij de prettige en heldere schrijfstijl van Yates is het boek desondanks wel het lezen waard voor wie weinig weet van wiskunde of er juist geen genoeg van kan krijgen. Bovendien kan het belang van wiskunde eigenlijk niet vaak genoeg benadrukt worden.