Een bordspel hoeft niet altijd over ruimteoorlogen of het verhandelen van graan en wol te gaan. Ook de energietransitie is een prima onderwerp, zo bewees het bordspel GigaWatt in 2022 al. Nu heeft die titel er een klein broertje bij gekregen: GigaWatt: Energy Revolution.

Het basisidee achter deze nieuwe GigaWatt is hetzelfde gebleven: bouw genoeg zonnepanelen, windturbines enzovoort om als eerste speler al je kolen- en gascentrales te kunnen sluiten. Verschil met de grote broer is dat de spelers niet langer delen van Europa vertegenwoordigen, die onderling energietekorten en -overschotten kunnen verhandelen. Ook zijn bijvoorbeeld de ‘pestkaarten’ verdwenen.

Dit soort aanpassingen leveren een kortere speelervaring op met weinig interactie en minder lastige beslissingen. Daarmee is Energy Revolution ook minder representatief voor de echte gezamenlijke uitdaging waar de wereld met de energietransitie voor staat, maar wie weet kan zo wel een bredere doelgroep er aan de keukentafel mee aan de slag.

GigaWatt is te koop op gigawattgame.com. Via deze site kun je je ook inschrijven voor meer informatie over GigaWatt: Energy Revolution.