Het leven van de Amerikaanse zoöloog Temple Grandin is nooit doorsnee geweest. Naast gerespecteerd dieronderzoeker staat Grandin vooral bekend als hyperintelligente autist. In haar boek Het autistische brein vertelt ze haar levensverhaal, en kijkt ze met een kritische blik naar de wetenschap die autisme onderzoekt
Grandin bespreekt onder meer hoe de diagnose ‘autisme’ in de loop der jaren veranderde.
Tot de komst van hersenscans in de jaren ’80 was autisme volgens Grandin een groot wetenschappelijk raadsel. Autisme zou aangeleerd zijn, en dus niet te verklaren door bijvoorbeeld erfelijke aanleg. Dankzij hersenscans kwam de wetenschap erachter dat de hersenen van autistische mensen er anders uitzien dan die van ‘normale’ mensen. Met interessante plaatjes van haar eigen hersenen laat Grandin zien hoe haar hersenen afwijken van die van niet-autistische proefpersonen, en hoe dat haar dagelijks functioneren beïnvloedt.
De afwijkingen hebben niet altijd een negatief effect. Grandin haalt in Het autistische brein juist de sterke kanten en de talenten die autisten kunnen hebben naar voren. Het boek geeft ook een beeld over hoe autistische mensen omgaan met de wereld om zich heen. Grandin maakt duidelijk dat autisme geen etiket is dat je zomaar op mensen kunt plakken. Ze zijn namelijk allemaal anders. Het autistische brein is daarmee niet alleen wetenschappelijk gezien interessant. Het boek kan mensen met een autistisch kind of familielid hen beter leren begrijpen.
- Het autistische brein – Voorbij het spectrum denken
- Temple Grandin en Richard Panek
- Nieuwezijds
- € 19,95
Lees verder: