Drie decennia nadat de eerste pc op de markt verscheen, heeft de computertechniek een enorme vlucht genomen. Toch zijn computers niet iets van de laatste jaren. De eerste analoge computer, voor zover bekend, dateert al uit de eerste eeuw voor Christus.
Het is zomaar een van de vele voorbeelden in het boek Niet van gisteren, over technisch vernuft dat veel langer in ontwikkeling is dan je zou denken. De Belgische auteur Kris Merckx brengt hiermee in kaart welke historische weg de hedendaagse hulpmiddelen hebben afgelegd.
Merckx omschrijft de smartphone als een vermomde computer in telefoonverpakking. Net als de pc zelf hebben ook andere hulpmiddelen in deze mobiele ‘computer’, zoals een klok, een kalender, een camera en een muziekspeler, hun eigen evolutie doorlopen.
Over bijvoorbeeld tijd dacht de mens vroeger heel anders dan nu. Tegenwoordig delen we een dag op in 24 uren, die weer bestaan uit 60 minuten. In vroeger tijden werd echter simpelweg de periode tussen zonsopkomst en zonsondergang beschouwd als dag, en de periode tussen zonsondergang en zonsopgang als nacht. Beide dagdelen bestonden uit twaalf uur, maar het begrip ‘uur’ was rekbaar: door de verschillende lengte in dagen waren de uren soms langer en soms korter.
Niet van gisteren bevat nog veel meer achtergronden van dagelijkse handigheden, zoals het toilet, wegen, muziekplaten en films. Merckx geeft zijn boek een extra dimensie door rijkelijk gebruik te maken van nieuwe technieken die hij beschrijft. Op zijn website nietvangisteren.be diept hij zijn verhalen verder uit met onder meer foto’s en video’s.
- Niet van gisteren
- Kris Merckx
- Davidsfonds
- € 27,50